Helena Brodin - en av TV-teaterns flitigaste aktriser!

Under många år, långt in på 1980-talet, var det vanligt med TV-teater i Sverige. Det var påkostade produktioner, omsorgsfullt gjorda direkt för televisionen. TV-teatern spelade upp klassiker av t. ex. Strindberg, Brecht och Shakespeare rakt in i vardagsrummen. I rollistan fanns många gånger Helena Brodin. 
Hon gjorde sin TV-debut redan 1960, just nykläckt från Dramatens elevskola, i "Ett leende triumftåg" av Olle Hedberg. Hon kastades huvudstupa in i TV-teatern och gjorde elva roller på ett enda  år. Hon uppmärksammades på allvar av tittarna och inte minst av recensenterna 1963, då Bengt Lagerkvist gjorde en version av Carl-Jonas Love Almqvists novell "Det går an" från 1839.

Helena Brodin

Många minns henne som den kloka och godmodiga Signe Svensson i Sven Delblancs "Hedebyborna" 1978-82. Där var hon gift med den opålitlige slarvern Svensson (Anders Nyström). Brodin och Nyström spelade äkta makar i ytterligare en populär TV-serie, den mer lättsamma "Goda grannar" 1987. 
Hon var studierektor Bertilssons fru i "Dubbelstötarna", "Dubbelsvindlarna" och "Studierektorns sista strid". I slutet av 1990-talet spelade hon syster Berit i "Skärgårdsdoktorn", även det en älskad serie. 
Utöver sina många insatser i TV har Helena Brodin gjort otaliga roller på teaterscenen. Hon var under många år knuten till Dramaten där hon spelade allt från Almqvist till Brecht, från Shakespeare till Brendan Behan, från Strindberg till Hjalmar Bergman...
Det är väl inte helt felaktigt att påstå att Helena Brodin har varit en ovärderlig tillgång i vår svenska teater- och TV-historia.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp