"Klas Klättermus", Dramaten 1965-66


Lagom till julen 1965 gjorde Dramaten en bejublad version av Thorbjörn Egners sagospel "Klas Klättermus" i regi av Jackie Söderman. Föreställningen artade sig till en riktig familjefest som gick hem hos barn i alla åldrar. 
I rollistan fanns många namnkunniga skådespelare. Helena Brodin lyckades fånga hela Klas Klättermus väsen. Sven-Bertil Taube var både listig och charmig som Mickel Räv. Sigge Fürst var som klippt och skuren för rollen som den snälle Bamsefar. Utöver Dramatens fasta skådespelare fanns ett gäng barnskådespelare i åldrarna 6-12 år som gestaltade skogsmöss och ekorrbarn. 
En enig kritikerkår hyllade uppsättningen: "Först skall sägas att Klas Klättermus är helhjärtad barnteater för fullt teatermaskineri. Om än viktigare: Jackie Söderman är en regissör med känsla för livet och umgängestonen i Hackebackeskogen. Nästan all bokens charm har han räddat över till scenen och därtill har han lagt rörelsen, gjort den till ett enormt plus. Det gäller helheten lika väl som enskildheter", skrev Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet.
Jacob Branting i Aftonbladet: "Det fina med Jackie Södermans uppsättning av Thorbjörn Egners slitstarka sångspel Klas Klättermus är att den ger sig tid. Med en uppsättning artister som de här nämnda och många till kan den göra det utan att bli långsam. Spänningen och skämtet får en lugn tydlighet likaväl som handlingen. Publikkontakten visar att så fungerar en barnpjäs bäst."
Annika Holm i Dagens Nyheter menade att Dramaten gjort en lyckträff i valet av skådespelare: "Helena Brodins Klättermus är lustigare, charmfullare än någon klättermus i ens fantasi. Hon är kavat och ivrig, hungrig och hjälpsam, litet lat, hon svänger gitarren så personligt och hon har hittat ett rörelsemönster som är en intressant sammansmältning av människa och mus."
Clas Brunius i Expressen: "Här svävar nu Sif Ruud till synes livsfarligt strax under tågvinden. Sven-Bertil Taube är den arrogante och elegante Mickel Räv. Sigge Fürst brummar så gemytligt som gamle Bamsefar och Helena Brodin har en utsökt plastik som den late och alltid pigge Klas Klättermus själv. Och vem har inte stor glädje av Sten Hedman som Mårten Skogsmus, den kloke och sant idealistiske nedrustaren. Hackebackeskogens egen Alva Myrdal."


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp