"Svenska Floyd", Nöjeskatten 1959-60


1959 rådde det boxningsfeber i Sverige efter det dramatiska tungviktsmötet mellan Ingo och Floyd. Detta inspirerade Rune Moberg och Carl-Gustaf Lindstedt till revyn "Svenska Floyd" som var en parodi på fenomenet proffsboxning. Här fick allt dumt och skumt inom denna bransch sina fiskar varma.
Den dumsnälle boxaren Svenska Floyd, eller Fantomen från Nockeby (Carl-Gustaf Lindstedt), åker till Italien för att göra upp om världsmästartiteln. Han omges av manager, promotor, gangstertyper och mer eller mindre välmenande och välskapta brudar.
Börje Nyberg regisserade denna komiska ringlek som spelades upp på Carl-Gustaf Lindstedts och Arne Källeruds egen teater Nöjeskatten på Söder i Stockholm.
Vid sidan av Carl-Gustaf och Arne sågs bl.a. Hans Lindgren, Ullacarin Rydén och Sangrid Nerf.
"Carl-Gustaf är strålande som den fruktade men innerst inne ursnälle Floyd. Det måste ligga ett styvt jobb bakom rollen - Floyds gester och sätt att röra sig är verkligen en boxares. Inte svårt att gissa förebilden", skrev Hans Norée i Expressen.
Olle Alsén i DN: "Carl-Gustaf Lindstedt, alias Svenska Floyd, en överviktsknockare från Nockeby, gick sina första femton ronder mot publikens skrattmuskler på Nöjeskatten onsdag kväll och fumlade in praktsmällar med sin obetalbara replik, mimik och plastik. Hans och Rune Mobergs nya musikaliska priller är givetvis ett betydligt roligare boxningsspex än verklighetens."


Gunnar Bergman i Arbetet: "Carl-Gustaf Lindstedt firar triumfer som Svenska Floyd. Inte en mungipa finns neddragen i salongen så länge han finns på scenen. Arne Källerud stöttar effektivt som hans manager och inte ens en pojkpromotor vid namn Ulf Rosenblom (Ulf Lindqvist) saknas. Lägger man så till att Ullacarin Rydén tjusar som vanligt, denna gång som hotellvärdinna och miljonärska, att Sangrid Nerf gör en illusorisk vamp, Maud Nygren en otrolig journalist och Hans Lindgren uppträder i tre skepnader av vilka yrkesmördaren Riccy Rocca tar priset, är det mesta och bästa noterat."
Signaturen Ahr i Aftonbladet: "Svenska Floyd bjuder en match, som sätter igång skrattmusklerna vid ringside och det har utan tvekan arbetats med entusiasm i träningslägret."
"Svenska Floyd" blev en långkörare med utsålda hus på Nöjeskatten. 1961 gjordes en filmversion av "Svenska Floyd" med bl.a. Barbro "Lill-Babs" Svensson i en av rollerna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Arve Opsahl - han med flickorna i Lissabon!