"Vicke Nys", China 1962


Våren 1962 drog revydirektörerna Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud in på China i Stockholm med revyn "Vicke Nys" eller "Ost Side Story". Revyn utspelade sig till stora delar i fantasilandet Idolien och var en drift med TV och piratradiostationer. Carl-Gustaf spelade den snälle rörmokaren som på sin irrande väg mot ett trasigt handfat passerar frågeburen i TV-studion (10 000-kronorsfrågan var aktuell) och nyser ner tre ostindiska tallrikar och blir TV-idolen Vicke Nys. Han tas om hand av en ständigt fifflande och fixande manager i Arne Källeruds gestalt. Mest omtalat blev revyns finalnummer, en vansinnig Hamletparodi i Vilda Västern-miljö. 
För manuset svarade Rune Moberg och Carl-Gustaf Lindstedt. Egon Larsson regisserade och i ensemblen fanns Lill-Babs, Ullacarin Rydén, Anna Sundqvist, Hasse Ellis och Tommy Jacobsson. 
"Vicke Nys" fick ett blandat mottagande i pressen: "Tacka Carl-Gustaf för att det till slut går hem för Vicke Nys - Chinapremiär på fredagen. På hans personlighet lever föreställningen högt. Repliker och infall som i andras munnar skulle låta platta lyckas han få skruv på", skrev Peter Himmelstrand i Expressen. 
Anna-Greta Ståhle i Dagens Nyheter: "Vicke Nys är ojämn fram till Hamlet. Skämtet om TV och idolerna ger inte fullt så stor utdelning som författarna tänkt sig, och det kommer dialoger som mal på tomgång, men det kommer också högtidsstunder då Carl-Gustaf tar oss med upp i den fina komikens lätta luftlager. Han blir bara skickligare och mer förtrollande för varje pjäs, denna artist."
Signaturen Ewelyn i Svenska Dagbladet: "Hur utomordentligt begåvad Arne Källerud är stod klart i ett par monologer där texterna var både snitsiga och smått genialiska."
"Det blev en publiksuccé i det folkligt, osofistikerade spektaklets tecken", summerade Sixten Ahrenberg revyn i Aftonbladet.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Barnprogrammet "Svenska Sesam"