"Little shop of horrors", Chinateatern 1995-96


Den fattige och hunsade Seymour jobbar i en blomsteraffär i New Yorks slumkvarter. Han är hopplöst kär i kollegan Audrey. En dag får han tag i en högst ovanlig planta som han döper till Audrey II.
Plantan som visar sig vara en köttätande växt blir en sensation och lockar många besökare till den nedläggningshotade affären. 
Problemet är bara att plantan lever på människoblod...
Den komiska skräckmusikalen "Little shop of horrors" är baserad på en kultförklarad B-film från 1960-talet med samma namn. Hösten 1995 gick musikalen upp på Chinateatern i Stockholm med Björn Kjellman som Seymour och Charlott Strandberg som hans drömflicka Audrey.
Som Audreys sadistiska pojkvän, tandläkaren Orin, gjorde Claes Malmberg stor succé. Den grinige affärsinnehavaren Mushnik gestaltades av Per Eggers. 
Johan Rheborg, Sussie Eriksson och Lars-Åke Wilhelmsson var några andra välbekanta namn i rollistan som även rymde en ensemble med sångare och dansare. 
Styckets egentliga huvudroll, den blodtörstiga plantan Audrey II som växte sig allt större under föreställningens gång och slukade större delen av ensemblen, blev till en sju meter hög monsterväxt som manövrerades av fyra scentekniker.
Rösten till plantan tillhörde Jan Åström som sjöng tung rock/soulsång modell David Clayton-Thomas.
Calle Norlén hade gjort en fyndig översättning, Thomas Ryberger regisserade, Bengt Fröderberg var scenograf och Lars-Åke Wilhelmsson stod för kostymprakten i denna spektakulära show.

Seymour (Björn Kjellman) med Audrey II.

"Little shop of horrors" på China mottogs med strålande recensioner. "Rakt igenom en uppsättning med kvalité. Häftig dekor med en blomma som bara imponerar mer ju större den blir. Dessutom får den röst av knockout-sångaren Jan Åström. Han får till bluesen som vore han Totta Näslund", tyckte Jens Peterson i Aftonbladet.
Sven Malm i SvD: "Denna Little shop of horrors på China är en välfungerande scenisk anrättning, mycket rolig, ytterst välspelad och framsjungen, en fest för stunden, örat och ögat."
Anders Björkman i Expressen: "Det är en rykande, rockande och rolig uppsättning, generös i varje detalj och med en begåvad ensemble ledd av Björn Kjellmans velande, kärlekstörstande tönt till Seymour och Charlott Strandbergs förtjusande blonda våp med drömmar om lyckan."
Eva Welander i DN: "I sin helhet påminde föreställningen om en ovanligt lyckad färd med barndomens spöktåg: oväntade öppningar, fniss, klibbiga trådar och då - när man just andats ut - ett nytt vrål. Och den där köttätande växten kommer att hålla fast publiken med sina muskulösa tentakler ett bra tag framöver."
Bertil Molberger i G-P: "Chinateaterns version är så genomarbetad och helgjuten, och innehåller så utmärkta rollprestationer, att det är svårt att säga vad som är mest tilltalande. Sången, musiken, skådespeleriet, baletten, scenografin, ljudet, ljuset, översättningen - allt samverkar till att göra Little shop of horrors på China till en av de mest lyckade musikteaterupplevelser jag varit med om på mången god dag."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985