"Det glada äpplet", Lisebergsteatern 1971


1971 års sommarproduktion på Lisebergsteatern i Göteborg var en engelsk komedi "The happy apple" av Jack Pullman. Gösta Bernhard såg pjäsen i London och bearbetade och översatte manuset till svenska tillsammans med sin dotter Lillemor.
"Det glada äpplet" var en satir om reklambranschen. En liten annonsbyrå på ruinens brant, utan resurser att göra stora marknadsundersökningar för att utröna vad genomsnittet av allmänheten vill ha, finner plötsligt att den kvinnliga sekreteraren är just en typisk genomsnittsmänniska. Man testar uppslagen på henne och den rätta vägen till framgång ligger klar.
När herrarna i firman en dag upptäcker att flickan blivit lite för intellektuell börjar varningsklockorna ringa. Då går det inte längre att testa marknadsföringsidéerna på henne.


Gösta Bernhard spelade rollen som den inte alltför klipske reklambyråchefen Charles Murray. Som hans sekreterare, genomsnitterskan Nancy Gray, sågs yrvädret Laila Westersund som efter många revyer och folkparksturnéer debuterade i en talroll. 
Här fanns även folkkära sångerskan Sonya Hedenbratt liksom Gösta Krantz, Berndt Westerberg och Tage Severin m.fl.
Recensionerna var blandade men de flesta var eniga om att framförandet av Mozarts "Eine kleine Nachtmusik", en kvartettsång utan ord och med en busvisslande Laila Westersund, var föreställningens verkliga höjdpunkt. Vissa kvällar blev applåderna och jublet så öronbedövade att man fick framföra den två gånger.


"Gösta Bernhard bör få en succé i år också med Det glada äpplet, ett ganska fjäderlätt engelskt lustspel som hans ensemble spelar med stor charm och med ett tempo som är en underlig blandning av hög hastighet och stor omständlighet. Man blir angenämt underhållen och lämnar teatern i gott humör", summerade Åke Perlström teaterkvällen i G-P.
Bo H Skoglund i Arbetet: "Det var litet nervöst på scenen på genrepet. Men troligen går pjäsen hela sommaren så rutinen kommer. Om man sedan ska peka på några prestationer så ligger Leif Johansson och Gösta Krantz en bra bit före i säkerhet."
Sven Malm i SvD tyckte att det var ett smaklöst äpple som serverades: "Det glada äpplet lär vara en Londonsuccé men på Liseberg är det två och en halv timmars tungfotad och avkönad pratbubbleteater med skäligen enkla turneringar i både handling och repliker."
Jerker Thorén i Borås Tidning: "Laila Westersund har fått den bärande rollen som Nancy och med sin friska vitalitet tar hon väl vara på uppgiftens möjligheter. Hon svarar för många roande situationer."
Olle Olsson i Handelstidningen: "Naturligtvis fungerar Gösta Bernhard själv som spelets primus motor och fruktplockare. Han är ju inte för inte styckets bearbetare och regissör och sedan gammalt oslagbar svensk mästare i konsten att fälla repliker med fördröjd utlösning. Han förstår värdet av en välskräddad roll. Årets fyller alla fordringar på elegans och passform."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985