"En man för mycket", Lisebergsteatern 1992-93


"En man för mycket" utspelas i bokförläggare Markhams våning i London. Tre otrogna par, ovetandes om varandra, har råkat stämma träff i våningen när bokförläggaren och hans fru ska bort på middag. Samtidigt härjar en tvivelaktig inredningsarkitekt i hemmet och en mycket moralisk barnboksförfattarinna kommer på besök för att skriva kontrakt.
Det blir en härva av trassel, prassel och förvecklingar. Varje gång en dörr öppnas kommer fel person in och dubbelsängen har så klart en framskjuten position i handlingen.
Pjäsen är skriven av farsmästarna Ray Cooney och John Chapman. Originaltiteln är "Move over Mrs Markham". Urpremiär var det i London 1977, två år senare gavs den på Folkan i Stockholm med Jan Malmsjö i huvudrollen.
Säsongen 1992-93 satte Hagge Geigert upp "En man för mycket" på Lisebergsteatern i Göteborg. Paret Herman och Britt Ahlsell regisserade och sonen Puck Ahlsell spelade huvudrollen som bokförläggaren Mr Markham. Laila Westersund gestaltade bokförläggarens hustru. Ulf Dohlsten trasslade till intrigen som inredningsarkitekten Spenlow. Från Göteborgs stadsteater hade man lockat Lena Brogren för rollen som barnboksförfattarinnan. 
Vidare medverkade bl.a. Jill Ung, Margret Andersson och Christer Fjällström. Scenografen Ingemar Wiberg tvingades offra ena trappan upp till balkongen för att få plats med ett extra sovrum i anslutning till den lilla scenen. 


Sverker Andréason i Göteborgs-Posten tyckte sig ha sett det mesta förut och saknade överraskningar: "Det mest originella inträffar efter paus. Då träder en mycket engelsk barn- och hundboksförfattarinna in på scenen, hon ogillar sex men ser ingenting av snedsprången. Lena Brogren spelar henne, och hon är utmärkt. Raka repliker och oskuldsfulla blickar, hon är det brytande inslag som en fars av den här sorten behöver."
Aftonbladets kritiker Jens Peterson hade en långtråkig kväll: "Jag skrattade sällan. Andra i premiärpubliken skrattade väldigt mycket. Jag vet inte åt vad?"
Desto roligare hade Jan Bergman i Arbetet: "Om man kan ha överseende med att den brittiska dubbelmoralen i bland ger en del billiga poänger är En man för mycket en riktig höjdare på Lisebergsteatern. Roligare än så här har vi inte haft på länge."
Margareta Artsman i Svenska Dagbladet: "Första akten segar sig fram alltför mycket och skäms i mitt tycke av alltför dumma homosexskämt. Men det blir bättre fart i andra akten, där Puck Ahlsell briljerar med en fullständigt halsbrytande uppvisning i farsspel och kroppsspråk. Här får också Ulf Dohlsten chans att visa sitt kluriga sätt att spetsa till repliker."
Peter Wennö iDAG: "Sängkammarkonstens belackare bör ta med sig spypåse. Fansen får sitt så det skvätter. Och vi mittemellan hittar i alla fall guldkorn."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp