Hasse "Kvinnaböske" Andersson på sommarturné 1986

Efter genombrottet med "Änglahund" 1982 blev Hasse Andersson från Kvinnaböske en av 80-talets populäraste folkparksartister. Hasse drog stora åhörarskaror i alla åldrar med sitt gemyt och sin gungande "skåntrymusik". 
Sommaren 1986 avverkade Hasse Andersson och Kvinnaböske band 31 folkparker på 32 dagar. 
"Det här blir troligtvis min sista stora folkparksturné. Nästa år kommer jag att resa med ett betydligt mindre band och spela på färre ställen", meddelade Hasse i pressen inför premiären i Malmö Folkets Park. En hjärtinfarkt något år tidigare gjorde att det var nödvändigt att sänka tempot.


Folkparksshowen blev en succé. Redan från start kopplade Hasse greppet om sin publik, från första låten "Dans på Vejby ängar" till det givna extranumret "Änglahund". Däremellan fanns det plats för finstämda ballader som "En rynkig gammal fru" och "Den sista seglatsen". Även en gammal Ernst Rolf-schlager "Honolulu" fick publiken att stampa takten.
I ett bejublat inslag förvandlade sig Hasse till rockaren Holl Terry - artistnamnet han använde i sin ungdom när han rockade i skånska bygdegårdar.  Nu dammade han av ett rockpotpurri med klassiker som "Johnny B Goode", "Blue Suede Shoes" och "Tutti Frutti.
"Hasse är genuint älskad och jag har sällan sett en så rar och trallvänlig publik. När Hasse lämnar oss efter exakt en timme fortsätter publiken att sjunga Änglahund. Det som bjuds är en snäll familjeshow med mysklädde Hasse som en pratglad sockerbagare", raljerade Måns Ivarsson i Expressen.
Lasse Råde i GT: "För nog är det något speciellt med denna runda skånske teddybjörn som är helt ensam om att skapa verklighetsnära och ömsint skåntry, där han hela tiden utgår från sig själv... Men även i det andra Hasse gör bjuder han på sin egen personlighet och spelglädje på ett sätt som ingen kan bli likgiltig inför."
Anders Hvidfeldt i Aftonbladet: "Kvinnaböske-gängets parkshow är fylld av humor, genuin spelglädje och jävlaranamma. Den är, såvitt jag kan förstå, det närmaste perfekt familjeunderhållning man kan komma."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Arve Opsahl - han med flickorna i Lissabon!