Lasse Berghagen Show 1980


"Snälle Berghagen tuffar till sig" var rubriken i Aftonbladet när Lasse Berghagen gav sig ut på folkparksturné sommaren 1980. Recensenten syftade på "Däcken tjuter", ett parodiskt rocknummer med Lasse som underlivsvickande stockholmsraggare iförd svart keps med kedjor, solbrillor och jeansväst.
Publiken var med på noterna, ty svensken tycks alltid ha älskat sin Lasse Berghagen, oavsett om han sysslat med finstämd lyrik eller småfräck buskis. 
I den svängiga rumbalåten "Fredagsgodis" uppträdde Lasse i en löjlig hatt och en sjavig trenchcoat behängd med ölburkar. Barnen får ju lördagsgodis och Lasses låt handlade om en vuxen mans förändring på fredagskvällen när han fick sitt godis - ölburken. 
Sommarshowen bestod av helt nyskrivna låtar, men extranumret var som sig bör ett hitspotpurri med populära Berghagen-låtar som bl.a. "Hålligång i skogen", "Ding Dong" och "Teddybjörnen Fredriksson".
Bakom Berghagen spelade förträffliga musikanter som Anders Berglund, Calle Lundborg, Bo "Blixten" Dahlman och Douglas Westlund. Vid turnéstoppen på Liseberg och Gröna Lund fick man förstärkning av 10 stråkar från Hovkapellet. 


"Med en rivstart körde en tuff och glad Lasse Berghagen igång sin show på Liseberg igår. Humoristisk och på gott humör så till den milda grad, att han skrattar lika gott som publiken åt skämten han drar", konstaterade Marie Gadolin i GT.
Ingela Walck i Expressen: "Rockande och benskakande Lasse i 50-talsinspirerade Däcken tjuter var mums för öga och öra. Här nådde han upp till god Jerry Williams-klass."
När Lasse gästade Parken Zoo i Eskilstuna skrev Birgitta Jansson i Eskilstunakuriren: "Frågan är väl i alla fall om inte gamla kända nummer som Teddybjörnen Fredriksson gick hem allra bäst hos publiken. Det har ju faktiskt blivit en klassiker sen den skrevs för tolv år sedan. Men också schlagerfestivalens What´s another year togs emot med entusiasm."
Tore Ljungberg i G-P: "Lasse är idag med sin charm, rutin och personlighet en stor entertainer. En musikalisk entertainer. En typ av underhållare som av någon anledning blivit allt ovanligare i Sverige."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp