"Skvaller", Maximteatern 1990-91


Säsongen 1990-91 spelade Maximteatern upp Neil Simons komedi "Rumors". Regissören Lars Amble och aktören Brasse Brännström hade försvenskat denna mycket amerikanska pjäs som nu fick heta "Skvaller".
Handlingen utspelade sig i en stilig Djursholmsvilla där ett par ska fira sin 10-åriga bröllopsdag och har bjudit hem fyra par, som alla tillhör närmaste vänkretsen. 
När de första gästerna anländer till fina villan finner de värden avtuppad med blödande öra och en pistol i närheten, och frun och tjänstefolket är borta.
För att skydda värden och sig själva från vad de tror kan vara ett självmordsförsök hittar de på bräckliga historier som skall förklara värdparets frånvaro inför övriga gäster som gradvis droppar in. Naturligtvis uppstår spekulationer bland gästerna. Spekulationer och skvaller, som urartar i en absurd härva av lögner, när polisen blandar sig i festen.
En riktig stjärnensemble höll skvallret igång. Här fanns bl.a. Lena Nyman, Thomas Hellberg, Anna Sundqvist, Peter Dalle och Marie Göranzon.
Brasse Brännström gjorde efterlängtad comeback efter flera års paus från teaterscenen. Press och publik hälsade honom varmt välkommen tillbaka. 


Själva pjäsen mottogs med blandad kritik: "Hyfsat stuk är det på karusellen men den snurrar lite trögt mot slutet och man blir inte direkt yr av skratt", menade Peter Wennö i tidningen iDAG.
Lasse Anrell i Aftonbladet: "Tempot är högt och det är som komiken hastas förbi. Det blir aldrig nån tid för eftertanke och utan eftertanke har komiken svårt att leva."
Anders Björkman i Expressen: "Spela full är ofta lättköpta effekter på scen, men Lena Nyman visar en oerhörd precision i replikerna, samtidigt som hon vimsar fram på sparrisben. Och när hysterin - och fylleriet - ökar i andra akten, då ägnar hon sig åt superbt komedispel."
Nenne Wåhlander i Arbetet: "Overkliga amerikanska problem till trots, så fixar detta välregisserade och samspelta gäng en kväll med många skrattsalvor från oss i bänkarna - bara det är ljuvlig musik."
Lars Ring i SvD: "Amble vrider sakta men säkert upp farskarusellen. Regin är exakt och fylld av detaljer."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp