Sven Slättengren - Värnamos revypappa!

Sven Slättengren tillhörde den där lilla klicken av lokala revyaktörer som även lyckades nå berömmelse utanför hembygden.
Under närmare 30 år var han den drivande kraften bakom Värnamorevyn i mörkaste Småland. Han blev också känd som en skicklig imitatör. Tage Erlander, Gunnar Hedlund, Lasse Holmqvist, Jonas Hallberg, och Janne "Loffe" Carlsson var några av alla de gubbar han ofta hade på stämbanden när det begav sig. Inte lade han ner särskilt mycket tid åt att öva på sina imitationer heller, rösterna bara fanns där. Sven var en naturbegåvning helt enkelt.
Åsa-Nisse var en gubbe som gjorde intryck på honom redan i barndomen. När de populära filmerna vevades på biografen i Värnamo satt Sven i salongen och snart kunde han säga "he he" och låta precis som Åsa-Nisse till sina föräldrars och syskons omåttliga förtjusning.

Sven Slättengren (1943-2020)

Bertil Perrolf upptäckte Sven när han sände sitt populära radioprogram "Skivor till kaffet" från Gnosjö. Resultatet blev en inbjudan på stående fot till "Frukostklubben" med Sigge Fürst. Sedan blev det flera TV-framträdanden i bl.a. "Nygammalt", "Sveriges Magasin" och "Café Norrköping". 
Han gästspelade i nyårsrevyer i Växjö, Alvesta, Halmstad och Falkenberg, var konferencier och allsångsledare, sjöng med dansbandet Jeans, turnerade tillsammans med Stefan & Krister i deras "Sommarbuskis", han var flitigt förekommande i lokalradion och lånade ut sin röst i diverse reklamsammanhang. 1979 lämnade han sitt civila jobb som yrkeschaufför och blev artist på heltid.
1981 fick Sven chansen att uppträda med en egen show på Bacchi Wapen i Stockholm vilket ledde vidare till engagemang i Hagge Geigerts revy på Lisebergsteatern i Göteborg. Där gjorde han bland mycket annat sin mycket porträttlika imitation av Thorbjörn Fälldin. 
Fälldin gjorde han för övrigt stor lycka med i Radio Jönköping strax innan ett riksdagsval. En massa radiolyssnare ringde in till studion och ville snacka med Fälldin. Till slut fick programledaren gå in och berätta att det inte var den riktige Fälldin utan Slättengren från Mellanhyltan. 
Sven Slättengren avled i mars 2020.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp