Några ord om Fredrik Ohlsson

Häromdagen nåddes vi av beskedet att skådespelaren Fredrik Ohlsson avlidit i en ålder av 92 år. För flera generationer var han känd som Tommy och Annikas pappa i filmerna om "Pippi Långstrump". Jag tror knappast att det var en roll som Fredrik själv räknade till höjdpunkterna i sin långa karriär. Fredrik Ohlsson hade nämligen ett mycket omfattande CV med såväl dramatiska som komiska roller.
Han växte upp i ett högborgerligt hem i Västergötland. Som 13-åring skickades han till Lundsbergs internatskola där han fick tillfälle att ägna sig åt två av sina stora intressen - fotbollen och teatern.
Han sprack när han sökte till Dramatens elevskola i Stockholm och sökte sig utomlands istället. Sin teaterutbildning fick han på Royal Academy of Dramatic Art i London. Sin svenska teaterdebut gjorde han på Lilla Teatern i Stockholm i pjäsen "I sista minuten" där han spelade mot Signe Hasso.

Fredrik Ohlsson (1931-2023)

Stadsteatrarna i Helsingborg och Uppsala blev nästa anhalt i karriären. 1964 hamnade han på Oscars i Stockholm där han fick något av ett genombrott i rollen som Bud Frump i musikalen "Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig". Åren som följde blev det många roller på privatteatrarna. "West Side Story" och "Hello Dolly" på Oscars, "Privatkiv" på Lisebergsteatern i Göteborg, "Trasiga änglar", "Fars lille påg" och "Habeas Corpus" på Maxim. Rollen som galningen Teddy Brewster i "Arsenik och gamla spetsar" gestaltade han två gånger, först på Scala 1970 och sedan på Maxim 1983.
Han var också med i flera barn- och familjeföreställningar bl.a. rollen som farbror Melker i "Tjorven på Saltkråkan" och som fröken Bock i "Karlsson på taket", båda på Göta Lejon.
Själv var Fredrik mest stolt över sina insatser i "Audiens" som han spelade på Helsingborgs stadsteater, August Strindbergs "Spöksonaten" på Upsala stadsteater och "Variationer på Zoo Story" som Thorsten Flinck satte upp på Dramaten.
Fredrik Ohlsson medverkade också i en lång rad filmer och TV-serier. Störst avtryck gjorde han kanske som den ondsinte Pelikanen i "Varuhuset". Den rollen gjorde han så övertygande att han mordhotades av en tittare som hade svårt att hålla isär dikt och verklighet.
Privat levde Fredrik Ohlsson tillsammans med Siw Malmkvist. Hans brinnande fotbollsintresse höll i sig hela livet, han var en av Örgryte IS mest hängivna supportrar. Ett annat stort intresse var biljard, han var länge ordförande i Svenska biljardförbundet. Vid sidan av skådespeleriet skrev han också böcker. Hans memoarer "Ingenting är längesedan" är en intressant och läsvärd bok om ett spännande liv i Thalias tjänst.

Se även:

Kommentarer

  1. Det störde mig att man meddelade "mest känd som Tommy och Annikas pappa"... för vilken generation då? Jag kommer ihåg honom från helt andra roller och inte alls som pappa i Pippi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fredrik har gjort så mycket annat värt att lyfta fram. Pappan i Pippi-filmerna var ju bara en liten biroll som flimrade förbi.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp