"Tuffa Viktor", Komediteatern 1985

"Tuffa Viktor" är den hårt ölpimplande seriefiguren med en keps på skallen och ständigt en fimp i mungipan. Serien föddes 1957 i engelska Daily Mirror och tecknades av Reg Smyhte. 
1975 utsågs serien till "världens roligaste". "Tuffa Viktor" publicerades under många år i Aftonbladet och blev på så vis bekant även i Sverige.
På 1980-talet skrev Alan Price och Trevor Peacock en musikal baserad på "Tuffa Viktor", den gick för utsålda hus i London under flera år med Tom Courtnay i titelrollen.
Teaterchefen Pi Lind som drev Komediteatern på Gröna Lund köpte rättigheterna till musikalen och presenterade den för Stockholmspubliken sommaren 1985. 
Stig Grybe blev perfekt som tuffingen Viktor. Hans tappra huskors Vivan gestaltades fint av Anna Sundqvist. 
Vivans väninna Rut och hennes man Charlie spelades av Mona Andersson och Charlie Elvegård. I övriga roller sågs bl.a. Per Waldvik, Lou-Lou Mildor och Hans Kumlien. 

Anna Sundqvist och Stig Grybe 

"Den här musikalen har sina brister. Handlingen är tunn som Vivans lönekuvert och fräsch som en avslagen pilsner. Men vad gör väl det. Med ett ölglas i handen blir Stig Grybe en slagfärdig och bitsk Viktor. Han ger en mycket porträttlik och kärleksfull bild av sin rollfigur", skrev Lasse Hallgren i Aftonbladet.
Bertil Mollberger i DN: "Stig Grybe är skräddarsydd i rollen som Tuffa Viktor, den ständigt ölpimplande slashasen (arbetslös sedan 47 år), Anna Sundqvist naturligtvis perfekt som hustrun Vivan".
Anders Björkman i Expressen: "Lite buskishumor, fyllehumor, en hel del små korn att skratta åt, även om somliga lustigheter är ålderstigna."
Flera recensenter anmärkte på att Alan Prices musik var alltför intetsägande och platt, Gaby Wigardt i SvD var av en helt annan åsikt: "Alan Prices musik är inte lätt så tillvida att den är enkel att sjunga. Den är melodisk och rytmisk och bidrar naturligtvis i hög grad till att höja nivån på den enkla storyn till en trivsam musikal."
Eftersom puben var Viktors andra hem så utspelade sig större delen av handlingen där. I pausen kunde publiken besöka Viktors pub uppe på scenen där det gick utmärkt att beställa sig en pilsner.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp