Lille Grethe - en av Norges största stjärnor!

För en stor del av den norska befolkningen kommer Grethe Kausland alltid att vara ihågkommen som "Lille Grethe", Norges största barnstjärna genom tiderna.
Hon levde större delen av sitt liv på scenen, gjorde debut redan som fyraåring. Vid åtta års ålder sjöng hon in sin första platta "Teddyen min" som sålde i 100 000 exemplar. Redan som liten hade hon jazzrytmen i blodet och trots sin barnröst kunde hon swinga som en vuxen jazzsångerska.
Grethe filmdebuterade 1957 i "Smugglere i smoking" och hann göra ytterligare fyra filmroller under 1950-talets slut.
Så tog hon klivet in i vuxenvärlden och ville inte längre syssla med showbusiness, hon skulle bli hemmafru. 1972 övertalades hon att göra scencomeback. Tillsammans med den svenskfödde sångaren Benny Borg ställde hon upp och tävlade för Norge i Schlagerfestivalen med låten "Småting". 
Sedan hörde Lennart Hyland av sig!

Grethe Kausland (1947-2007)

I den svensk-norska omgången av "Hylands hörna" fungerade Grethe Kausland som värdinna tillsammans med Eva Rydberg. Detta var ett av de första tillfällena som en norsk och även en svensk publik fick se Grethes komiska talang.
Duon Eva-Grethe matchade varandra perfekt i sångnummer och galna sketcher. De som sett deras vansinniga matlagningssketch där kycklingbröst skall tillagas glömmer det inte i första taget.
1972 började också Grethes samarbete med showgruppen Dizzie Tunes. Tillsammans gjorde de en lång rad succéartade revyer och shower i både Norge och Sverige och Grethe blev snart permanent medlem i gruppen. Här fick hennes artistiska mångsidighet blomma ut för fullt. Oförglömliga är hennes häpnadsväckande imitationer av artister som Judy Garland, Sammy Davis Jr, Lill Lindfors, Janis Joplin m.fl.
1995 gjorde hon stor succé med soloshowen "A star is Torn". Grethe medverkade också i flera populära komediserier i norsk TV. 
Grethe Kausland gick bort i sviterna av lungcancer 2007. "Hon var en trevlig person, generös och snäll, och en unik person som inte har någon like på scenen", sade Dizzie Tunes-kollegan Tor Erik Gunnstrøm i ett uttalande i samband med hennes bortgång.

Eva Rydberg och Grethe Kausland i "Hylands hörna".

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp