Dizzie Tunes "The Show Must Go Home", Intiman 1986-87


Dizzie Tunes revymusikal "The Show Must go Home" blev en megasuccé i Norge och gick för utsålda hus i två år. Hösten 1986 var det Sverigepremiär på Intiman i Stockholm. Succén lät inte vänta på sig. Efter nästan ett år i Stockholm fortsatte man till Lisebergshallen i Göteborg. 
"The Show Must Go Home" utspelar sig på nattklubben Trång Tricot som sett sina bästa dagar. Artistförmedlarna Sjapp och Klakk får i uppdrag att sätta upp en show som kan ge klubben tillbaka dess forna glans. Sjapp och Klakk spelades av de två frontfigurerna Yngvar Numme och Tor-Erik Gundstrøm som lånat drag av Helan och Halvan, en klok och argsint man mot en dum, liten och ynklig. Deras sätt att bolla repliker mellan varandra var komik på hög nivå. 
Revyn vimlade av musikaliska upptåg och många artistparodier. Härliga Grethe Kausland gjorde pricksäkra imitationer av såväl Lill Lindfors som Eva Rydberg. Benny Borg avverkade Thore Skogman, Julio Iglesias och Harry Belafonte. Oförglömlig är Yngvar Nummes framförande av Sinatras "New York, New York" som han lärt sig från en grammofonskiva med hack i. 
Efter Dizzie Tunes tidigare framgångar i Sverige var förväntningarna högt uppskruvade den här gången och man anar en viss besvikelse hos en del recensenter: "Detta är en skojig revy, många skratt och musikaliskt är den förnämlig. Inte blir den lika stor succé som i Norge, men den håller säkert fram till jul... Jo, jag är lite tveksam. För jag tycker Yngvar Numme, som skriver det mesta, och hans medarbetare gör det lite för lätt för sig. De kunde vara ännu roligare, för de är ju så duktiga", ansåg Expressens kritiker Anders Björkman.


"Föreställningen är en show med mycket värme och mycket varm - och stundtals galen och halsbrytande humor. Och som svensk måste man utbrista: Norwegian - don´t go home!" skrev Tore Ljungberg i G-P. 
Gunnar Rehlin i GT: "Dizzie Tunes är något av det mest pålitliga som finns inom nordisk komik. År efter år levererar gruppen revyer och shower som kombinerar musikalisk talang med ett oerhört sinne för just komik. Att se och höra gruppen är ungefär som när man utsätts för Galenskaparna - man skrattar så ofta och så mycket att man knappt hinner med att uppfatta alla poänger."
Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet mindes med glädje tidigare Dizzie Tunes-shower och sammanfattade den aktuella föreställningen: "Jämfört med övrigt utbud i nöjesbranschen idag är den här föreställningen mycket rolig och rapp. Jämför man Dizzie Tunes, Grethe och Benny med sig själva så var det roligare förr."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp