"Memories of Music" - Dizzie Tunes på Intiman 1981-82


Hösten 1981 tog showgruppen Dizzie Tunes norsk nacksving på den svenska publiken med "Memories of Music". Revyn hade sin urpremiär i Tønsberg sommaren 1979 där den spelades 46 gånger för utsålda hus. 1980 var det dags för premiär på Chat Noir i Oslo. Nu var föreställningen delvis omarbetad och helt färdig och det blev en jättesuccé med 235 utsålda föreställningar.
När Dizzie Tunes kom till Stockholm i sällskap med Grethe Kausland och Benny Borg blev det ett skrattfyrverkeri av sällan skådat slag. Magnus Härenstam hade översatt de norska lustigheterna till svenska.
"Memories of Music" var en rundtur genom musikens värld, från sekelskiftet och framåt. Genom snabba kostymbyten fick publiken möta greve Danilo från "Glada Änkan", Duke Ellington, Glenn Miller, 50-talsrockare med brylkräm, Judy Garland, Sven-Bertil Taube, Rod Stewart och många fler. Det var musikaliska parodier i högt tempo. 


"Frågan är om inte den här revyn är ännu bättre än den förra. Då fick man kanske flera skratt än nu, men den här har så stora musikaliska kvaliteter att man bara baxnande beundrar gänget som för fram den delikata anrättningen till jättesuccé", skrev Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet.
Gunnar Rehlin i GT sparade inte på superlativen och önskade även ett gästspel i Göteborg: "Med de till såväl ansikte som kropp gymnastiska Grethe Kausland och Tor Erik Gunstrøm i spetsen bjuder de på en rad handfasta och roliga sketcher mitt inne i musiken. Och alla nummer är så bra att inget egentligen förtjänar att nämnas framför de andra. Det skall i så fall vara Grethes imitation av Judy Garland och Liza Minnelli och Benny Borgs imitation av Elvis."
Bengt Melin i Aftonbladet: "Dizzie Tunes styrka är främst Grethe Kausland. Hon är nog det bästa Europa har när det gäller show. Styrka två är Yngvar Numme, dårfinken Tor Erik Gunstrøm och Benny Borg. Plus tre duktiga danserskor, tre duktiga andra medlemmar av Dizzie Tunes och en känsla för musik."
Per Mortenson i Dagens Nyheter: "Yngvar Numme står för regin och den bästa komiken. När han sjunger oljig, latinsk schlager med pennstrecksmustasch och våldsamt viftande ögonbryn är han obetalbar, precis som Grethe Kausland när hon sveper in som en kromosomvariant av Siw Malmkvist med grotesk svensktoppssång på skånska."

Kommentarer

  1. Jag kommer ihåg att de gjorde ett fantastiskt gästspel på Lisebergshallen, Liseberg, Göteborg. Tror det var på 80-talet.
    Det var min första och enda liveshow med dem. Tidigare var den bekantskapen via TV.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också nöjet att uppleva dem i Lisebergshallen. Ett fantastiskt showgäng, så musikaliska och roliga.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp