Christian Fiedler - en tysksvensk skådis!

Skådespelaren Christian Fiedler föddes i Tyskland, tillbringade sina tidiga barnaår i Polen innan han som åttaåring skickades till Sverige.
Hans föräldrar var skådespelare och själv filmdebuterade Christian som fyraåring i barnfilmen "Der kleine Muck" som hans pappa Franz Fiedler regisserade.
Det var i Tyskland han utbildade sig till skådespelare på 1960-talet. Sina första roller gjorde han på stadsteatern i Saarbrücken. Tillbaka i Sverige blev det engagemang hos Riksteatern innan han knöts till Helsingborgs stadsteater 1967. 
Det blev sex år i Helsingborg och han medverkade i uppsättningar som "Den kaukasiska kritcirkeln" av Brecht, "Din stund på jorden" av Vilhelm Moberg, "Möss och människor" av John Steinbeck. Han stod sällan överst i rollistan, Christian Fiedler profilerade sig istället som en duktig birollsskådis, men i "Nalle Puh" fick han i alla fall spela huvudrollen.

Christian Fiedler (1940-2019)

Han kom till Göteborgs stadsteater 1973, det var på den tiden Göteborg stod i centrum för landets teaterhändelser. Under sina 25 år på teatern var han bl.a. med och bildade Angeredsteatern och han var engagerad i strejkkommittén som ställde till med Sveriges första teaterstrejk 1981.
Fiedler spelade i vitt skilda pjäser som t.ex. "Heliga Johanna från Slakthusen", "Alkestis av Euripides" och "En midsommarnattsdröm".
Det dröjde länge innan TV fick upp ögonen för Christian Fiedler, det var först på 1990-talet som det började röra på sig ordentligt. Richard Hobert ville ha honom som tysk forskare i "Ålder okänd". Sen blev han rysk maffiaboss i några avsnitt av "Rederiet", trafikledare i komediserien "Rena rama Rolf" och så den stora rollen som patriarken Theodor Ekebladh i "Sjätte dagen" m.m. 
En minnesvärd roll är hans dammsugarförsäljare Evert i Mikael Håfströms långfilm "Leva livet", för den fick Christian massor av beröm. 
Christian tyckte om att arbeta även utanför institutionsteatrarna. Redan 1972 provade han på att spela sommarteater hos Nils Poppe på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Han var med i "Vildhussen" vid Döda Fallet i Jämtland, medverkade i Fästningsspelen i Varberg och gestaltade Carl von Linné i en teateruppsättning i Växjö. Ett annat stort projekt var Teater Bastards "Spartacus" som spelades i en stor industrilokal på Hisingen. Inför den premiären gick Christian Fiedler och dammsög golvet en hel vecka för att få det rent, sådant ger en delaktighet över alla yrkesgränser.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp