Inger Hayman - dramatisk aktris och revystjärna!

Första gången Inger Hayman besökte Göteborgs stadsteater var hon sju år. Hon fick se "Elddonet" av H. C. Andersen. Där och då bestämde hon sig för att bli skådespelerska. 
Hon började på teaterskolan Pickwickklubben i Göteborg innan hon som 17-åring blev antagen till Dramatens elevskola i Stockholm. Efter examen var hon sedan fyra år vid Dramaten och jobbade med storheter som Alf Sjöberg och Bengt Ekeroth. 
1962 kallade Göteborgs stadsteater på henne. Då hade hon inga planer på att bli kvar på stadsteatern någon längre tid. För att utvecklas inom yrket skulle hon röra på sig. Men hon blev kvar vid Götaplatsen i hela 36 år och blev med tiden en av teaterns pålitligaste affischnamn.
Bland hennes många roller kan nämnas Indras dotter i "Ett drömspel", Bojan i "Jösses flickor - befrielsen är nära", titelrollen i "Mor Courage", Ulla Winblad i "Haren och vråken" och Mrs Johnstone i "Blodsbröder". En av hennes allra största framgångar var som operasångerskan Maria Callas i pjäsen "Masterclass med Maria Callas" 1997.


Inger Hayman var tidigt nyfiken på olika genrer inom teateryrket. Under 1970-talet spelade hon mycket barn och ungdomsteater på Stenhammarsalen. "Barn och ungdom det är ju morgondagens publik", sa hon i en intervju och menade att alla skådespelare borde prova att spela barnteater.
Hon tackade gladeligen ja när Hagge Geigert ville ha henne som primadonna i sin revy på Lisebergsteatern 1982. Det var en del som höjde på ögonbrynen när den seriösa aktrisen Hayman tog tjänstledigt från stadsteatern för att ägna sig åt revy på en privatteater. Inger tyckte att revykonsten var det svåraste och mest lärorika hon prövat under sin karriär. Senare medverkade hon även i revyn "Götaplasket" på stadsteatern och i en av Kent Anderssons revyer på Aftonstjärnan. 
Till Hagge och Lisebergsteatern återkom hon som en av de giftiga damerna i farsen "Arsenik och gamla spetsar" och som den giftaslystna änkan i Vilhelm Mobergs komedi "Änkeman Jarl".
Inger har varit flitigt förekommande i TV bl.a. "Blå gatan", "Klassträffen", "Svenska hjärtan" och "Saltön". Många minns henne säkert som den bitska svärmodern i komediserien "Rena Rama Rolf". Få kan som Inger Hayman spotta ut en bitsk replik ur ena mungipan. 
Om hennes porträtt av Maria Callas skrev Svenska Dagbladets teaterkritiker Hans Ingvar Holm: "Inger Hayman har som aktris en välkänd talang för sarkasm. Med ett tonfall, en blick, en knapp märkbar huvudvridning tillintetgör hon en motståndare i ett samtal. Inger Hayman lyckas med det nästan svåraste som kan göras på scen, nämligen att visa hur man blir en stor scenkonstnär."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985