Några ord om Stefan Ljungqvist

Den folkkäre artisten Stefan Ljungqvist från Göteborg har gått bort. Han blev känd i slutet av 1960-talet som Trubadur X. Namnet fick han vid en visafton på Röhsska museet i Göteborg, arrangören hade glömt bort hans namn och skrev ett stort X på affischen. 
1972 blev Stefan årets sensation på Västerviks visfestival. Två år tidigare hade han gjort succé som Carl Michael Bellman i Bellmanspelen i Stockholm. 
Stefan Ljungqvist var en våra allra finaste vissångare som kunde sjunga allt från skrattretande burlesker av Ruben Nilsson och Hisingspoeten Ture Ivar Dahlberg till finstämda Taube-visor. Ingen annan artist har kunnat tolka Lasse Dahlquists visskatt med sådan go känsla som Stefan. Den som hört honom sjunga "Morfar har berättat" förstår vad jag menar.

Stefan Ljungqvist (1948-2023)

Mest på skoj sökte han till scenskolan i Göteborg, operalinjen. Han blev antagen och fullföljde utbildningen. När han sedan fick chansen att vidareutbilda sig i operavärldens verkliga centrum - Salzburg - svek självförtroendet och han tackade nej. 
Han blev världsberömd i Göteborg istället där han kom att tillhöra de verkligt populära profilerna. Under 1980-talet utvecklades han till en riktigt skicklig komiker i Hagge Geigerts revyer på Lisebergsteatern. Hans gestaltning av Hulken var på pricken, för att inte tala om när han studsade in på scenen förklädd till Carola Häggqvist. 
Riktigt folkkär blev Stefan Ljungqvist som den godmodiga men fumliga polisen Evald Larsson i deckarserierna om "Polisen i Strömstad". Trots att han fick mäta sin skådespelartalang mot ett superproffs som Per Oscarsson så var det utan tvekan Stefans rollfigur som TV-tittarna tog till sina hjärtan. 
På 1990-talet var han programledare för flera egna underhållningsprogram i TV bl.a. "Stjärnsmäll på Liseberg" och "Ljungqvist på Bommen".
Han spelade i farser, nyårsrevyer, sjöng opera och gjorde musikalroller som Dolittle i "My fair Lady" och Tevje i "Spelman på taket". När han gjorde Joe i "Teaterbåten" och avslutade första akten med att sjunga "Ol man river" med sin djupa stämma höll ovationerna aldrig på att ta slut.
Hans karaktäristiska röst kom också till användning i barnprogram och animerade filmer. De som växte upp på 80-talet minns honom som den kloke lövhögen i TV-serien "Fragglarna". Själv var Stefan mest stolt över sin insats som den elake Frollo i Walt Disneys "Ringaren från Notre Dame". Amerikanarna ville först ha Max von Sydow, men eftersom han inte kunde sjunga så gick rollen till Stefan istället.
"Från begåvad mångsysslare till mångsidig begåvning" skrev en tidning om Stefan Ljungqvist en gång, det är så man kommer att minnas honom.

"Elden i spisen har slocknat, 
utanför nattmörkret tjocknat.
Endast en blinkning, ett vänligt godnatt
ifrån Vinga fyr."
(Ur "Morfar har berättat" av Lasse Dahlquist)

Se även:

Kommentarer

  1. En nyhet som var riktigt sorglig. Jag gillade Stefan Ljungqvist - mest kanske som polis?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen tråkigt. Stefan var en oerhört mångkunnig artist som man kommer att sakna.

      Radera
  2. Saknad inte glömd.
    Med alla CD och skivor kan vi höra honom på Spotify.
    DVD, Öppet arkiv och Youtube glömmer jag honom aldrig. Ett scen mirakel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tur att det finns inspelningar bevarade.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp