Tomas von Brömssen 80 år

Det finns inte många genuina clowner längre. Clownen - han som har allt: poesin, tragiken, skrattet, tårarna. 
Men Tomas von Brömssen finns tack och lov, idag fyller han 80. Hipp, hipp, hurra!
Med en fot i buskisen och en fot i den "seriösa" teatern borde han kanske stå lite vingligt. Tomas står mycket stadigt. Han har letat sig djupt in i både publikens och kritikernas hjärtan.
Han var något av en klassens clown i skolan, i lumpen härmade han furirer så att polarna nästan skrattade på sig i tvåvåningssängarna. När det var dags att plugga till lärare på Högskolan kunde han omöjligt avstå från spex och studentteater. Kamraterna såg till att han hamnade på scenskolan i Malmö istället. 
Debutrollen var som förste älskare i Shakespeares "En midsommarnattsdröm". Det blev fyra år i Malmö innan han kom hem till Göteborg 1973. Hoppade rätt in i Stadsteaterns skolteatergrupp och skrev tillsammans med Ola Lindegren barn- och ungdomspjäsen "Rycket". Den höjdes till skyarna och spelades på Dramaten, av Skånska Teatern, i Danmark, Finland och Västtyskland.

Tomas von Brömssen

1976 blev han skrothandlarsonen Herbert eller "Hebbe lelle" i TV-serien "Albert & Herbert" och genombrottet var ett faktum. Först var det en annan skådis, Lennart Lundh, som var Hebbe, men Lundh emigrerade till Paris och så blev det Tomas istället. Bättre kunde det knappast bli, Tomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök med sitt unika samspel gjorde stor konst av den bespottade buskisgenren.
Under många år var Tomas knuten till Folkteatern i Göteborg. Där fanns regissören Lennart Hjulström som bevisade att även en clown som von Brömssen kunde spela en så tung och allvarsam roll som Peer Gynt. På göteborgska dessutom!
Alldeles smärtfritt var det inte. Självförtroendet svek och Tomas var nära att hoppa av och rymma från alltihop. Men två dagar före premiären föll pusselbitarna på plats, den röda clownnäsan satt precis där den skulle. Tomas fick Svenska Dagbladets Poppe-pris för sin prestation - det var buskis på Henrik Ibsens nivå.


Riktigt clowneri i sågspånsmanegen fick han prova på hos Cirkus Royal och Cirkus Brazil Jack tillsammans med kompisen Lars-Eric Brossner. De båda gjorde även barnprogrammet "Harry och Larry" i televisionen och den fina barnpjäsen "Sagan om den lilla farbrorn".
I april 1990 var manegen krattad för Tomas första egna revy på Lisebergsteatern i Göteborg. Enmansshowen blev en pyramidal succé med närmare 400 föreställningar vilket manade till flera efterföljare.
Vi får heller inte glömma filmskådespelaren Tomas von Brömssen: "Mannen från Mallorca", "Mitt liv som hund", "Hela härligheten", "En på miljonen" och "Lust och fägring stor" är bara några av hans många framgångar på bioduken. I TV har han bland annat gestaltat H. C. Andersen i "Från regnormarnas liv", Hjalmar Ekdahl i "Vildanden", tobakshandlare Blomgren i "Saltön", Evert Lind i "Röd snö" och Carl Michael Bellman i "Lovisa och Carl Michael".
Trots sin oerhörda spännvidd över hela teaterregistret har han alltid känt sig något främmande inför teatermiljön och har ofta värjt sig för att kallas skådespelare. Hellre då en clown!

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp