"Mordet på Skolgatan 15", Lisebergsteatern 1983


Skrothandlarna Albert och Herbert behöver väl ingen närmare presentation. TV-serien med Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen blev omåttligt populär när den drabbade tittarna i mitten av 1970-talet. Den har sänts i repris ett flertal gånger, givits ut på dvd och finns att återse på Öppet Arkiv. Våren 1983 tyckte man att man hade kramat ur allt som gick ur figurerna och bestämde sig för att sätta punkt för hela Albert & Herbert-epoken med folkbuskspelet "Mordet på Skolgatan 15" som spelades upp på Lisebergsteatern i Göteborg. 
Huset på Skolgatan 15 i Haga hotas av rivning, men de båda skrothandlarna tar strid och barrikaderar sig i sitt hem för att hindra grävskopor och rivningsmanskap för att ta sig fram. Samtidigt får Albert anonyma hotbrev och blir mycket skärrad. 
Manuset skrevs av de båda engelsmännen Ray Galton och Alan Simpson och bearbetades i vanlig ordning av regissören Bo Hermansson. På scenen hade Sten-Åke och Tomas sällskap av Barbro Oborg, Ulf Dohlsten och Karl-Magnus Thulstrup. 
Redan 1981 gjordes en teaterpjäs med Albert och Herbert som blev en stor framgång både hos publik och kritiker. Den här gången var omdömena blandade: "När nu Sveriges käraste teaterpar haft premiär på sin andra scenuppsättning blir det tyvärr ett misslyckande, eller åtminstone en besvikelse, för jag tillhör en av deras hängivnaste supportrar", skrev Ingmar Glanzelius i Dagens Nyheter och menade att pjäsens löften aldrig infrias. 
Margareta Artsman i Svenska Dagbladet var inne på samma spår: "Tyvärr kan inte ens den mest hängivne buskisälskaren låta bli att tycka att denna scenvariant nummer två om skrothandlarparet i Haga alltför ofta går på tomgång. Här finns mycket som känns igen från förr, och allt tål inte att upprepas."
Göran Zachrison i Aftonbladet: "Det hela är bedrövande långsamt. Handlingstrådar hänger i luften och får förbli hängande där utan att någon tar upp dem igen. Styckets intrig är lika lös som dess dasshumor är långdragen. Men givetvis är Cederhök och von Brömssen duktiga och trivsamma, de andra skådespelarna också. Som extra trivselmoment stod dessutom hästen Herkules och åt havre utanför teaterns ingång."

Rivning av Skolgatan 15 i Haga.

Göteborgstidningarna var mer positiva: "Det blev en ny succé för det numera intill ytterlighet samspelta paret Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen och applådernas styrka gav dem ännu en gång bevis för hur folkkära de blivit", skrev Åke Perlström i Göteborgs-Posten. 
Gunnar Rehlin i GT konstaterade att han skrattade mycket och ofta: "Mordet på Skolgatan 15 slutar bokstavligt talat med en skräll i vad som är en mycket finurligt uttänkt scenlösning. Jag har en känsla av att den skrällen kommer att höras från Lisebergsteatern under lång tid framöver."
Efter 109 föreställningar på Liseberg begav sig ensemblen ut på en bejublad turné. Det var utsålt överallt, ett riktigt triumftåg. Efter föreställningen på Halmstads Teater skrev Hallandsposten: "Dråpligheterna på scenen avlöste varandra och skrattsalvorna blev bara högre och högre. Med andra ord, det blev en ordentlig uppmjukning av skrattmusklerna. Den tusenhövdade publiken var med på noterna hela tiden, men så visade sig också samtliga aktörer med duon Cederhök och von Brömssen i spetsen, på sitt allra bästa humör." 

Se även:

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Barnprogrammet "Svenska Sesam"