"Kiss me Kate", Riksteatern 1985

 

Cole Porters musikal "Kiss me Kate" hade sin urpremiär i New York 1948 och blev en succé som gick mer än 1 000 gånger. Även filmversionen från 1953 blev en stor framgång. 
I Sverige har den spelats åtskilliga gånger sedan premiären på Oscarsteatern 1951. Riksteatern gjorde en bejublad uppsättning i folkparkerna sommaren 1985. 
För den som inte minns historien så handlar det om skådespelarparet som framför Shakespeares komedi "Så tuktas en argbigga" på scenen och har alldeles liknande uppgörelser privat.
Platsen är Baltimore, ett teatersällskap på turné, och en viss betydelse har likaså en förmögen politiker med kontakter i Vita huset och två gangsters på jakt efter en spelskuld.
I Riksteaterns uppsättning spelade Berit Carlberg och Ulf Björkegren huvudrollerna som det trätande paret Lilli Vanessi och Fred Graham. 
Här fanns den begåvade Elizabeth Banke i rollen som den korkade blondinen Lois Lane. Det var hon som framförde en av musikalens stora sångnummer "Jag är trogen dig på mitt speciella sätt".
"Snacka med Shakespeare" är en annan musikalisk höjdare som framförs av de två gangstrarna, här spelade av Bengt Strandberg och Åke Hellberg.


"Kiss me Kate" fick massor av pressrosor och beröm: "Högt tempo, vackra primadonnor, läckra balettflickor och en uppsjö örhängen signerade Cole Porter - se där det recept Riksteatern har begagnat för sin sommarmusikal Kiss me Kate. Och det går vägen! På premiären i söndags försattes en städad och övervägande medelålders publik så nära extasen som det går för sig i Huskvarna Folkets Park. Den stora ensemblen kan därmed fortsätta sin sommarodyssé genom parkerna med succé i bagaget", skrev Tove Ellefsen i Dagens Nyheter.
Ingvar von Malmborg i Aftonbladet: "Jag har sett roligare föreställningar. Och hela ensemblen förefaller ha premiärmyror i kroppen. Jag har också hört orkestrar som låtit betydligt mindre träaktiga. Men som helhet är det en praktfull och färgglad uppsättning Lars-Erik Liedholm bjuder oss på. Så har man också valt en välskriven pjäs med betydligt mer substans, betydligt subtilare vändningar, än de mesta i genren."
Majvor Snare i Göteborgs-Posten: "Det flammar inte bara kring den röda peruken och eldiga zigenarlooken hos Berit Carlberg. Det biter i replikerna i takt med att det smärtar i den klatschade baken men ilskebiggan blev inte i hennes tolkning något feminint monster."
Erik Näslund i Svenska Dagbladet: "Unga Elizabeth Banke är ett fynd som den söta Lois och Bianca, med vacker timbre i den mörka stämman, glitter i ögonen och sommarens snyggaste ben - undra på att Jag är trogen dig på mitt speciella sätt-sången blev en av kvällens flera showstoppers."
"Uppsättningen är imponerande för att vara på turné. Det är bra tryck och medryckande sug när hela ensemblen dansar och sjunger och dekor och scenlösningar är enkla men fiffiga och effektiva", skrev Mats Olsson i Expressen.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp