Nyårsrevyn "Nu ere´ dax igen", Slottskällan i Uppsala 1954-55


Innan Owe Thörnqvist blev riksbekant genom radio och TV med sina humoristiska slagdängor så hade han en karriär som revyförfattare hemma i Uppsala. Tillsammans med den komiska begåvningen Rune Ek skrev, producerade och spelade han flera lokalrevyer. Det var i dessa revyer som flera av Owes numera klassiska visor först såg dagens ljus t.ex. "Rumba i Engelska parken", "Titta, titta" och "Diverse julboogie".
På nyåret 1954-55 presenterade Thörnqvist och Ek revyn "Nu e´re dax igen" på Slottskällan i Uppsala. Förutom de båda författarna medverkade bl.a. Gun Andersson, Nini Witzansky och Bertil Gille.


"I Uppsala tjuvstartade man på måndagskvällen med en nyårsrevy, Nu ere´ dax igen, som har paret Owe Thörnqvist - Rune Ek till upphovsmän. De har tidigare svarat för några Uppsalarevyer, men ingen så genomarbetad och lyckad som den här", rapporterade Dagens Nyheter från premiären.
Signaturen Birk i Aftonbladet: "Av de 30 numren är det flera som är bra och några bättre. Nini Witzanskys dans exempelvis är tjusig. Bertil Gilles Tumba-blues kan hänföras till trestjärniga klassen. Dit hör också direktörernas Diverse julboogie och Rune Eks Lucia rev nog de flesta applåderna. F. ö. var premiärpubliken inte snål med dem."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp