Owe Thörnqvist på Nöjeskrogen Cabaret 1985-86

Vintern 1985 gjorde Owe Thörnqvist scencomeback på Nöjeskrogen Cabaret vid Norra Bantorget i Stockholm. Då hade det förflutit 30 år sedan han spelade in sin första platta och därför blev det en jubileumskavalkad under rubriken "30 år och 300 låtar". 
Showen var tänkt som ett tre veckors inhopp för Gösta Linderholm som fått förhinder. Owe som tillbringat  17 år i Spanien och bara gjort sporadiska gästspel i hemlandet trodde att publikintresset kanske hade mattats av. Inget kunde vara mer fel, Owe Thörnqvist var efterlängtad som få. Publiken slöt troget upp för att få höra gamla godingar som "Loppan", "Hjalmar Bergström", "Varm korv boogie" och "Dagny". 
Spelperioden fick hela tiden förlängas och de tre planerade veckorna blev till fem månader med fullsatta hus. 
Kompbandet Thörnfåglarna bestod av fyra unga rockkillar som inte ens var födda när Thörnqvist spelade in sina första låtar på grammofon. Som kvinnlig moatjé hade Owe valt Vicki Benckert som då var högaktuell efter sin medverkan i Melodifestivalen.


"Owe Thörnqvists publikkontakt är härdad genom många år i folkparker och på festplatser. Får han en replik från publiken blir han aldrig svarslös, och det blir liksom en del i showen. Och publiken kan sin Thörnqvist", skrev Sven Malm i Svenska Dagbladet.
Anders Björkman i Expressen: "Han öppnar starkt med gamla godingar, bland annat Albin och Pia, som han med sitt mellansnack nästan gör till en liten enaktare. Publiken tänder direkt."
Frank Begå i Aftonbladet: "Stämningen blev också snabbt så förtätad i den eleganta nattklubbslokalen, att serveringspersonalen började krypa omkring med sina brickor på alla fyra, för att inte skymma sikten. Somliga slutade helt sonika servera för att istället sjunga med i Loppan, Titta Titta, Gun från Dragarbrunn, Ösa sand, Dagny och de andra gamla örhängena som en gång gav oss skavsår på trumhinnorna."

Vicki Benckert och Owe Thörnqvist

Bertil Mollberger i Dagens Nyheter var besviken och menade att Owe slaktade sina gamla hits: "... flera av de bästa visorna dödade Thörnqvist genom att tramsa bort dem - Albin och Pia var först på slaktbänken följd av andra Thörnqvistska små mästerverk. Ibland verkar det som om han inte riktigt tror på sin egen förmåga eller på att låtarna håller. Det gör dom!"
Gunnar Rehlin i GT: "Thörnqvist är en entertainer av högsta kaliber, och eftersom merparten av publiken sedan ett par decennier tillbaka kan merparten av hans låtar står glädjen givetvis högt i tak."
Efter den lyckade sejouren i Stockholm blev det gästspel på Restaurang Trägår´n i Göteborg och därefter sommarturné i folkparkerna.
Efter folkparkspremiären på Skara sommarland i juli 1986 skrev Tore Ljungberg i G-P: "Artisten och visdiktaren Owe Thörnqvist är ett unikum i svensk underhållning. En säker roare, vars underfundiga texter och härliga melodier kommer att överleva många generationer."

Se även:

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp