"Värdshuset Lerkrogen", Uppsala sommarteater 1983


I början av 1980-talet flyttade Malmöskådisen Rune Ek hem till Uppsala tillsammans med fru Gun för att starta folklig sommarteater i stadsträdgården. 
"Värdshuset Lerkrogen" var parets andra uppsättning efter den lyckade starten med "Det osar fläsk i Dragarbrunn" föregående år. 
Gun Ek hade skrivit ett manus i Gideon Wahlbergs och Sigge Fischers anda. Värdshuset Lerkrogen står inför rivningshot och gycklartrion Målle, Mille och Jullan blir räddningstrupp. 
Moltas Eriksson och Rune Ek med elegant assistans av operettprimadonnan Maj Lindström spelade huvudrollerna i detta lättsamma spektakel. Lasse Eriksson, Eva Ebbekke-Larsson och Charlie Elvegård utgjorde resten av rollistan. Erfarne Egon Larsson stod för både regi och koreografi.
"Både Ek och Moltas excellerar i galna upptåg, usla vitsar och festliga kostymeringar. Moltas som präst - pastor Jansson med Evert Taube-diktion! - får priset som planens bäste spelare! Men hans och Rune Eks Säpo-duett glömmer man heller inte", skrev Sven Malm i Svenska Dagbladet.
Björn Vinberg i Expressen: "Moltas Eriksson är en av dessa akademiska naturaktörer som även når en folklig publik, utan synbar ansträngning. Han har en förmåga att ta in scenen, att spela med en sorts stilla förtvivlan, som i kombination med hans måttliga rondör är komiskt effektivt. En märklig läkare."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985