Evert Lindkvist - en lågmäld aktör!

Skådespelaren Evert Lindkvist tillhör kanske inte de största och mest kända namnen i svenskt teaterliv, men visst torde det vara många som känner igen honom, inte minst från TV. Han har gjort bortåt 60 roller i olika dramaproduktioner: Tjänstemannen från lantbruksnämnden i "Hem till byn", Oskar i Momåla i "Raskens", Mandus Karlsson i "Soldat med brutet gevär", Elof i Alby i "Hedebyborna", pastor Frid i "Sparvöga", gubben Fredberg i "Saltön" och många många fler.
Hans teaterintresse började hemma i Huskvarna. I Folkets Park fick han se dåtidens stora stjärnor som spelade revyer och operetter. Idolerna var Edvin Adolphson, Alf Kjellin, Stig Olin och Sven Lindberg.
Men Evert hade inga tankar på att bli skådespelare, han skulle bli revisor. Efter en tid till sjöss blev han revisorsassistent i Göteborg. Han började med amatörteater på ABF och blev så småningom professionell skådespelare. Det var teaterchefen Claes Sylwander som engagerade honom till Folkteatern i Göteborg.

Evert Lindkvist

Han hoppades på att kunna försörja sig som skådespelare ett par tre år för att sedan återgå till sitt borgerliga revisorsyrke. Så blev det ju inte... Evert Lindkvist blev kvar på Folkteatern i 30 år och fick uppleva en mängd framgångar. Från debuten som betjänt i "Dans under stjärnorna" till huvudrollen som Charlie i komedin "Bettys pensionat". En av hans mest uppmärksammade roller var i Börje Lindströms barnpjäs "Havet" där han spelade en åttaårig pojke som saknade sin döde far. Då hade Lindkvist hunnit fylla 60. "Minsta por i Evert Lindkvists gestalt utstrålar en sorg som sticker och en ledsamhet som hugger", skrev Svenska Dagbladets kritiker.
Denne lågmälde skådespelare har också gjort komiska rolltolkningar i flera farser på Lisebergsteatern bl.a. Ray Cooneys "Kuta och kör" och "Hotelliggaren".
Om konsten att spela fars har han sagt: "Fars är en teaterform som inte spelar sig själv bara för att man följer manus. Nej, i fars behöver man verkligen yrkesskickligheten och det är skoj att se om man besitter den."
Evert Lindkvists populäraste roll, den som gjort störst intryck på allmänheten, är förmodligen den vänlige poliskommissarien Nils Gryt i fem omgångar av TV-deckaren "Polisen i Strömstad". Tillsammans med Per Oscarsson, Alf Nilsson och Stefan Ljungqvist jagade han brottslingar inför miljonpublik. 
En gång när Lindkvist stod och väntade vid en spårvagnshållplats i Göteborg bromsade en polisbil in och en polisman vevade ner rutan och frågade: "Kan vi skjutsa kommissarie Gryt till arbetsplatsen?"

Se även:

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp