Jan Malmsjö 90 år!

Skådespelaren och entertainern Jan Malmsjö fyller 90 år idag. Grattis!
Redan som fyraåring stal han scenen för sina föräldrar, det skånska dansparet Fritzi. Första riktiga rollen var som piccolo med en enda replik: "Fy fan, vilket sällskap!" Då var han åtta år. 
Så småningom blev det utbildning vid Dramatens elevskola. Där vann han en ryktbarhet som killen som försökte tala mer likt den store Gösta Ekman än Ekman själv någonsin gjort.
Idag räknas Malmsjö som en av våra mest mångsidigaste skådespelare, utrustad med en enorm begåvning bakom alla maneren och gesterna.


Redan i slutet av 1950-talet lade han publiken för sina fötter som kabaréartist och underhållare. Rollen som Lilleman i "Stoppa världen - jag vill stiga av" på Scala 1963 blev ett ordentligt genombrott. Framgången blev så stor och påfrestande att han faktiskt ville stiga av och tog sig därför ett sabbatsår. 
Han blev veckopressens favorit som talade ut om sina kvinnor, sorger, drömmar och sin mångalenskap (han blir alltid så orolig och deprimerad vid fullmåne). Journalisterna och fotograferna hjälpte honom så gärna att kokettera med konstnärsnerverna. Med blicken fylld av självupptaget svårmod bakom rökfärgade glasögon.
Han har hunnit med mycket denne Malmsjö. En gång i tiden toppade han Svensktoppen med "En sång en gång för längesen", det var i slutet av 60-talet. På 70-talet spelade han titelrollen i "Hamlet" på Dramaten och på 80-talet skrämde han slag på oss som den ondskefulle biskopen Vergérus i Bergmans "Fanny och Alexander". 
En annan Malmsjöroll värd att påminna är den försupne Danskdödaren i TV-serien "N. P. Möller", där blev han utskälld för sin buskisskånska. Som i själva verket är absolut autentisk. Han är nämligen uppväxt i N. P. Möllers kvarter i Malmö. 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp