"Black Comedy" Intiman 1968-69


I Peter Shaffers "Black Comedy" skall sex människor klara upp diverse trassligheter i en becksvart lägenhet efter att proppen har gått. Det uppstår diverse pinsamma situationer när t.ex. ett stulet möblemang skall bortföras, en älskarinna skall smugglas undan, en tilltänkt svärfar skall smörjas... 
Folk går aningslöst genom stolar, ställer glas på lampskärmar, finner sig plötsligt sitta i en nytillkommen gungstol istället för stolen som stod där nyss...
Idén till "Black Comedy" fick Peter Shaffer från Pekingoperan, från episoden "Värdshuset vid skiljevägen" hämtad från den kinesiska folksagan "Generaler i Yangfamiljen", som berättats i Kina sedan 1300-talet. Två människor utövar en duell i ett alldeles mörkt rum på ett värdshus. Stycket spelas på en fullt upplyst scen, men aktörerna beter sig som om det vore kolmörkt. 
Sandrews satte upp "Black Comedy" på Intiman 1968 med Jan Malmsjö i huvudrollen. Runt honom fanns en rutinerad ensemble med bl.a. Lars Lind, Nils Eklund, Siv Ericks, Christina Schollin och Sten Ardenstam. 


Frank Perlitz i GT var mest berömmande i sin recension: "Rent scentekniskt har regissören Hasse Ekman lyckats utmärkt. Sceneriet är uträknat med millimeterprecision. Många gånger under pjäsen får man faktiskt den visionen att skådespelarna inte ser ett enda dugg. Det är skickligt. Jan Malmsjö i titelrollen är utmärkt - nästan vidunderlig."
Alf Thoor i Expressen var mindre entusiastisk: "Men tyvärr är det en dålig föreställning som inte utnyttjar styckets möjligheter till mer än tjugofem procent, på sin höjd, och det är de tjugofem procent som handlar om att snava på sladdar och ramla i trappor och få gin istället för citronil."
Sven Barthel i DN menade att pjäsen bestod av mekanisk komik: "Nu kan ju även mekanisk komik ge förströelse. Och visst är uppslaget ett fynd och gagsen skrattretande ibland. Men litet mer borde man ha kunnat göra av arbetsmaterialet, trots dess brister."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp