Stockholmsnöjen för 60 år sedan - 3 mars 1962

Här kommer några glimtar ur det rika nöjesutbud som fanns att tillgå i Stockholm för 60 år sedan. Ännu fanns inte TV-apparater i alla hem. Netflix eller andra streamingtjänster var inte uppfunnet. Folk gick fortfarande ut för att roa sig på bio, teatrar och danslokaler. 
På Dramatens stora scen spelade Lars Hansson i "Johan Ulfstjerna". På lilla scenen kunde man se stjärnor som Georg Rydeberg och Max von Sydow i "Läckan".
Operettpubliken gick till Oscars för att se Benatzkys "Värdshuset Vita Hästen" med publikfavoriterna Sonja Stjernquist och Egon Larsson som Josepha och Leopold.
På Intiman vid Odenplan hade Hasse Ekman prickat in en långkörare med komedin "Gungstolen". Sture Lagerwall och Maj-Britt Nilsson spelade Shakespeares "Så tuktas en argbigga" för 146:e gången på Vasan.


För revypubliken fanns Nöjeskatten på Söder där Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud roade med "Framåt mars". Knäppupp höll till på Idéonteatern vid Brunkebergstorg, "I hatt och strumpa" hette årets produktion där bl.a. Martin Ljung, Brita Borg och Owe Thörnqvist ingick i ensemblen.
På Scala kunde man njuta av toppartister som Annalisa Ericson, Åke Söderblom och Jan Malmsjö i den sista föreställningen av musikalen "Alltsedan Adam och Eva". 
På Lillan gick musikalen "Fantasticks" för utsålda hus. Gösta Bernhard och hans ensemble hade flyttat in på nya ABC-teatern där man spelade komedin "Hallå skojare".
Puccinis "Madame Butterfly" gavs på Operan medan Stadsteatern bjöd på klassiker som "Fröken Julie" och "Lysistrate".
På krogscenerna bjöds det på kabaréer och shower. Zarah Leander med maken Arne Hülphers uppträde på Berns, Anita Lindblom på Börsen och Carl-Axel Elfving på Bacchi Wapen.


Biografer fanns det i nästan varenda gathörn. På Palladium visades världssuccén "Ben Hur" - belönad med 11 Oscar. På Ritz gick "West Side story", på Plaza och Victoria "Lita på mig älskling" med Jarl Kulle och Lena Söderblom. 
Aveny och Lorry visade Denny Miller i färgfilmen "Tarzan - djungelns konung".
För danspubliken fanns lokaler som Cecil Club, Värdshuset Postiljonen, Piperska muren och Nya Udden där orkestrar som bl.a. Bob London Trio och Tompa Jahns kvartett stod för underhållningen.

Se även:

Kommentarer

  1. Kul att se dessa annonser och vilka som medverkade i de olika uppsättningarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ger lite nostalgikänsla att se tillbaka på svunna tider.

      Radera
  2. Fina artister och fina uppträdande till skillnad mot i dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, den sortens artister finns inte längre, tyvärr.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp