Barbro Sjöberg - först med "Eviva Espana"

Barbro Sjöberg från norrländska Råneå hade tänkt sig att bli flygvärdinna, men kärleken till musiken tog överhanden. 
I tonåren flyttade hon till Göteborg där hon slog sig ihop med fem andra flickor och bildade gruppen Julie Cockforster. Namnet hade de sett på en tunnelbanestation i London. 
I två och ett halvt år spelade de på popgalor. Orkestern Five Sweeds blev nästa steg i karriären, med dem sjöng hon i tre år. 
Five Swedes var populära även om en eftertraktad svensktoppsplacering uteblev. Dom testades till listan men hamnade på en elfteplats, precis under strecket.


Barbro hade även otur med låten "Eviva Espana". Hon var faktiskt först med den i Sverige. Melodien hade hon fått från Tyskland, hon skrev själv en svensk text till den. Hon trodde att hon var ensam om låten och gjorde sig därför ingen brådska med att spela in den på grammofonskiva. Men även Sylvia Vrethammar hade fått tag på den och hennes inspelning blev en dunderhit. 
Barbro fortsatte att glädja publiken med sin sång och sitt saxofonspel. I flera år sjöng hon med Tebs som var stadigt husband på Restaurang Inside i Göteborg. Med den orkestern gjorde hon förresten sin TV-debut i ett underhållningsprogram med Gunnar Wiklund.
Från sång tog hon steget över till revy. I sex somrar var hon med Sten-Åke Cederhök i Veckans Revy på Liseberg. Hon spelade i nyårsrevyer i Uddevalla och Halmstad. Fyra säsonger kunde hon ses i Git Gays shower på Lorensberg. På 1980-talet blev hon sin egen revydirektör med uppsättningar på Folkets Hus vid Järntorget. 
På Stenabåtarna var hon närmast husartist. Under några år var hon cruisemanager, d v s både artist och nöjeschef, på färjelinjen Göteborg - Harwich - Amsterdam. Hon som skulle bli flygvärdinna...

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp