"Busklinje -77", Veckans Revy 1977

Sommaren 1977 firade Sten-Åke Cederhök 20-årsjubileum som ledare för Veckans Revy på Liseberg. Traditionen med Veckans Revy började redan 1942. Det var Lisebergschefen Herman Lindholm som kom med idén om att starta en revy i den folkliga stilen på Liseberg. Flera föreställningar om dagen, högst 50 minuter långa, ett billigt biljettpris och små omkostnader. Idén om att presentera en ny och aktuell revy varje vecka skrotades snabbt, det fick bli en till två uppsättningar per säsong. 
Nisse Jonsson, en lokal revyaktör, blev Veckans Revys förste ledare. Men det var under Sten-Åke Cederhöks regim som företeelsen blev etablerad på allvar. De första åren var det väl lite si och så med publiktillströmningen, men i och med Cederhöks genombrott i TV i slutet av 1960-talet blev det vanligt med fulla hus. Folk från hela landet åkte till Liseberg för att få se revyn. Köerna ringlade utanför biljettkassan och den uniformerade vaktmästaren och inroparen Holger Bergendahl tvingades vissa kvällar avvisa 100-tals människor som helt enkelt inte fick plats. Den lilla revylokalen rymde endast 325 personer.


"Busklinje -77" hette jubileumsrevyn där Sten-Åke hade sällskap av sin trogne vapendragare Nisse Peters, primadonnan Barbro Sjöberg och de fyra dansarna: Sonja Gube, Pamela Johansson, Maja Tillbling och Anita Johansson. Vid pianot satt Lennart Wallin och bakom trummorna Pentti Niemi. 
"De femtio minuterna med Busklinje -77 är något man inte bör missa. Han är rolig på sitt oefterhärmliga sätt den där Cederhök", skrev Christer Tovesson i Arbetet.
Viveca Sundvall skrev i Aftonbladet: "Sten-Åke Cederhök kan man bara älska eller låta bli. Älskar man honom kan man betrakta hans tjugonde revy som succé. Över hälften av historierna är nya, han har en ljuvlig sjömanskostym och den varmaste publikkontakt som finns att uppbringa i den genren."
Bo Ekelund i GT: "Att göra en sak enkel och lättförståelig är det svåraste som finns. Att dessutom roa en publik med detta enkla, lättförståeliga, är en uppgift som fordrar en mycket skicklig balansgång. Risken att det blir plumpt och dumt ligger väldigt nära till hands. Sten-Åke Cederhök är en mästare i denna balansgång. Årets revy "Busklinje -77" genomförs elegant. Med stil och snits presenteras 13 nummer, som fångar och rycker med publiken från entrén till finalen."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp