"Gröna Hund" på Gröna Lund 1962


Idag är det 60 år sedan revyn "Gröna Hund" hade premiär på Gröna Lund i Stockholm. Det var då Hasse Alfredson började knäppa ihop västen med gylfen i rollen som Valfrid Lindeman.
Valfrid Lindeman skulle få många efterföljare under de kommande åren.
"Gröna Hund" var AB Svenska Ords första revy och blev startskottet för en ny epok i svensk nöjeshistoria. Hans Alfredson och Tage Danielsson, HasseåTage, blev ett begrepp.
Här gjorde jazzsångerskan Monica Zetterlund sin debut som revyartist, hennes samarbete med AB Svenska Ord blev långvarigt. När Monica tvingades avbryta sitt Gröna Hund-engagemang p g a andra åtaganden ryckte Gunwer Bergkvist och Sonya Hedenbratt in som ersättare.
Revyräven Mille Schmidt fanns med, liksom Lissi Alandh, Lasse O Månsson och Muriel Ali. Kapellmästare var den skicklige jazzpianisten Gunnar Svensson, även han blev en av de viktigaste murstenarna i AB Svenska Ord.
Bland de minnesvärda numren i "Gröna Hund" kan nämnas "Kalinka", sången om rymdhunden Lajka. Thore Skogmans oskyldiga "Storfiskarvals" blev i Tages händer till den satiriska "MRA-visan". Här gjorde Hasse sin monolog "Ringaren" som handlade om den folkliga pastor Jansson och hans syn på statskyrkan. "Ringaren" blev en klassiker som förevigades på grammofonskiva och spelades flitigt i radion, alla kunde citera ur den.


Kritikerna var välvilligt inställda till "Gröna Hund". Signaturen Y i Svenska Dagbladet skrev: "Stora jublet bröt ut ett par gånger bl.a. vid en rysk tablå kring Monica Zetterlund som sjöng en visa till en levande liten rymdhund och Hans Alfredson som dansade kosackdans (med en pall fastbunden under stussen). Regin var rapp och rörlig, ibland rörig, men det gick undan. Man hann knappt applådera mellan numren."
Sixten Ahrenberg i Aftonbladet: "Det är en tekniskt ofullgången föreställning, det är lite hemmateater ibland, studentspex emellanåt, amatörjippo dessemellan, glansfull revy periodvis. Tillsammans har dock Gröna Hund en valpaktig charm och ett lekhumör, som satte jetfart på applåderna."
Alf Montan i Expressen: "Som helhet är Gröna Hund en rapp, skärpt och väl avvägd revy. Ibland elak, ofta kvick och i några fall rent av djärv."
Barbro Hähnel i DN: "Gröna Lunds revy är anspråkslös till formatet, men oerhört trevlig. Under de 90 minuter som de medverkande utövar sin konst skrattar man så mycket att det fyller flera dagars ranson."

Se även:

Kommentarer

  1. Här är det ju välkända namn och allmänt välkänt och ofta hört och sett på radio och TV under uppväxten och framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Gröna Hund tillhör de klassiska revyerna.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp