"Svea Hund på Göta Lejon" 1976

"Det fina med en Hasse och Tage-revy är att man hela tiden befinner sig i angenämt sällskap. Alla är fenomenalt begåvade, alla behärskar sitt jobb till fulländning - ett kriterium på det är att ett eller möjligen ett annat tunt litet nummer som råkat slinka med i det lysande spektaklet, ändå uppfattas som väsentligt", skrev Allan Fagerström efter att ha bevittnat den försenade premiären av AB Svenska Ords revy "Svea Hund" på Göta Lejon. 
Det var katastrofläge när en av föreställningens tyngsta affischnamn, Lena Nyman, insjuknade i stämbandsinflammation någon vecka innan premiären. Tiotusentals biljetter var redan sålda i förköp. Lena Dahlman hoppade in med kort varsel och räddade produktionen första spelveckan. Hasse och Tage bad tidningarna vänta med sina recensioner tills Lena Nyman var tillbaka, fram till dess betraktades föreställningarna som genrep och biljetterna såldes till reducerat pris. 


"Svea Hund" på Göta Lejon innehöll många pärlor som gått spikrakt in i Sveriges revyhistoria. Här rivstartade man med "Den vita sporten" med Tage Danielsson som kung Gustaf V, Tommy Körberg som Tage Erlander, Hasse Alfredson föreställde Adolf Hitler, Gösta Ekman var Olof Palme och Lena Nyman dök upp ur en barnvagn som kronprins Carl-Gustaf. 
Allan Fagerström i Aftonbladet: "Det är en hämningslös lek med infall som får skrattsalvorna att jaga varandra, och där man helt oförberedd, i varje fall jag, ställs inför Tommy Körberg som en komisk stjärnartist av hög lyskraft. Att han av alla scenens aparta varelser skulle kunna göra en så svidande parodi på Tage Erlander, det var något av mig helt oförutsett. Urstyvt!"
Här fanns miniatyroperan "Rosornas krig" med Monica Zetterlund som den vackra rosen, Körberg som maskros och sånggruppen EBBA förklädda till olika grönsaker. 
Bland de komiska höjdpunkterna minns man gärna "I sportaffären". Det är där Lena Nyman skall köpa stenkulor åt sin son Totte och blir betjänad av en alldeles galen Gösta Ekman. Det var ett nummer där Ekmans improvisationskonst fick full frihet. Minst lika rolig är dialogen om "de räliga grodorna" mellan Gösta och Hasse som Sadat och Kissinger. 
Ett nummer av allvarligare slag som alltjämt lever vidare är Monica Zetterlunds vemodiga ballad "Var blev ni av?" där Tage Danielsson vädrade sin besvikelse över Socialdemokraterna. 

Monica Zetterlund i "Rosornas krig".

"Svea Hund" kammade hem mycket beröm från såväl publik som kritik. Ett axplock ur pressen: "Gösta Ekman, ja. Aldrig förut har han fått en sådan dominerande roll i en Svenska Ord-revy. Och han tar vara på det. Hans speciella humor och unika koreografi är ett av den här revyns största glädjeämnen", skrev Sven Malm i SvD. 
B-E Richter i Sydsvenskan: "Föreställningen är lång, vilket ställer stora krav på de medverkande. De sviker aldrig. Deras skicklighet och rutin lämnar utrymme för improvisation, vilket är ett tecken på stor underhållningsstyrka."
Tidningen Arbetet delade ut fyra drakar av fem möjliga: "Revyn har en välsignad inverkan på skrattmusklerna. Infallen är oändliga samt generöst tilltagna." 
Alf Thor i Expressen: "Och Hasse är Hasse och Tage är Tage, och eftersom svenska folket älskar AB Svenska Ord kommer man att sluta dem till sitt bröst även den här gången, ty sådan är kärlekens natur, så länge den varar och känner igen sig."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp