Några ord om Ingvar Oldsberg

Häromveckan nåddes vi av beskedet att Ingvar Oldsberg lämnat oss. Ingvar var i mitt tycke en av de största TV-personligheterna genom tiderna. 
Som ung hade han tänkt sig en pol-mag vid akademien i Göteborg. Det tänkte dock inte akademien. Ingvar hamnade istället på Nordiska Kompaniets varuhus i Göteborg. Där sattes han att kursa cigarettändare av märket Rowenta. 
Det dröjde inte länge förrän avdelningschefen studsade och tvärnitade på klackarna inför glada utrop från Oldsbergs hörn: "Har´ru rå å vänta? Köp Rowenta!"

Ingvar Oldsberg (1945-2022)

Så småningom kom han till Sveriges Radio och hamnade som frilans på sportredaktionen. Han fostrades av självaste Lennart Hyland. 
"Roligt att träffa dig Olsbom. Få se vad jag kan lära dig", välkomnade Hyland.
"Hyberg, dej kan jag redan rätt bra", replikerade Oldsberg som i sin ungdom imiterat Hylands många sportreferat. 
I likhet med Hyland fann Oldsberg till slut sporten alltför trång och övergick mer och mer till underhållning. Kulturbevakarna skällde ut honom för hans lekprogram "Oss skojare emellan" som drabbade TV-tittarna i början av 1980-talet. Där odlade han sin råa men hjärtliga jargong när tjejerna drattade i vattnet och killarna punkterade ballonger med en nål i rumpan. 
Sedan kom succéerna tätt. "Bell och Bom" tillsammans med Fredrik Belfrage, talkshowen "Oldsberg för närvarande", långköraren "På spåret" och mycket annat. 
Ingvar Oldsberg var snabbtänkt och vitsigt rolig, han tycktes aldrig bli svarslös. Man kommer att minnas hans svada och smittande ordglädje.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp