"Oss skojare emellan"


När jag tänker tillbaka på 1980-talets TV-underhållning så finns det ett program som sticker ut lite extra: "Oss skojare emellan" med Ingvar Oldsberg. Programformen liknade inget annat som visats i svensk TV tidigare. Fyra deltagare ställde upp i en femkamp. Grenarna var både udda och märkliga. Rutschkaneåkning i blöjor. Plankgång över en bassäng där vissa plankor var preparerade så de gick itu. I en gren skulle den tävlande springa genom en vägg, antingen landade han på en madrass eller i en bassäng. Det kastades ägg och pajer och man kladdade med fingerfärg.  
Studiopubliken satt utplacerade runt små cafébord och vek sig av skratt åt de galna upptågen. Dekoren signerad Sunniva Nordlund såg ut som ett fyrverkeri av smaskiga karamellfärger, stora fantasifigurer av papp omringade scenen som liknade en tårta av läckraste marsipan.
Utöver tävlingarna innehöll programmet sång och musikinslag med olika gästartister. I den första säsongen 1982 var de tre Galenskaparna Kerstin Granlund, Claes och Anders Eriksson ett återkommande inslag i varje program. 
Söta värdinnor som assisterade programledaren var ju vanligt förekommande i underhållningsprogram på den tiden. Oldsberg hade istället hjälp av de två legendariska fotbollsspelarna Bebben Johansson och Karl-Alfred Jacobsson. Buttra och tysta, iklädda frack, slängkappor och höga hattar assisterade de Ingvar. Maken till allvarliga herrar och udda värdar har väl sällan skådats i TV. Men vid några tillfällen hade Karl-Alfred väldigt svårt att hålla sig för skratt. 

Bebben och Karl-Alfred

Serien delade tittarna i två oförsonliga läger. De som talade om att detta var katastrof, pinsamt, förnedrande. Och de som skrattade gott åt tokerierna. Det verkade som den senare gruppen växte allteftersom serien fortgick. 
Ingvar Oldsberg fick utstå en hel del kritik för sin taskiga jargong. Som när han i ett av programmen bad de tävlande presentera sig själva och en herre säger: "Jag är en gammal gubbe" och Ingvar kommenterar: "Jag tänkte närmast du skulle berätta nånting som vi inte kan se."
Men de tävlande tog det med gott humör, bjöd frikostigt på sig själva och var införstådda med Oldsbergs råa men hjärtliga repliker. Göteborgs-TV annonserade efter människor som ville vara med och göra bort sig i TV,  deras medverkan var i högsta grad frivillig. Den som ger sig in i leken får leken tåla heter det ju. Det hände även att Ingvar fick en tårta i ansiktet eller hamnade i bassängen.  Inför den andra omgången var det svårare att hitta deltagare, nu visste ju folk vad det hela gick ut på. Ingvar fick till exempel tips om en fiskhandlare i Kålltorp som varje lördag höll stor show inför kunderna i sin affär. Men Oldsberg fick nobben när han ville ha med honom i TV: "Tror du att jag på en enda kväll vill förstöra vad jag och farsan har byggt upp under 55 år..."

Vattenlekar i "Oss skojare emellan".

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp