Kar de Mumma-revyn "Förälskad i Stockholm" 1961

"Publiken hade strömmat till Folkan för att få en fröjdefull afton. Det föreföll som om förväntningarna gott och väl blev infriade", skrev Barbro Hähnel i Dagen Nyheter om 1961 års Kar de Mumma-revy "Förälskad i Stockholm" som hade premiär på Folkan dagarna före Valborgsmässoafton.
Kar de Mumma hade trummat ihop en bra ensemble med publikmagneter som Stig Järrel, Inga Gill, Lars Ekborg, Hjördis Petterson, Gaby Stenberg m.fl.
Ett par nummer i revyn räknas idag som klassiker. Dit hör sketchen "Förälskade i stockholmstrafiken" med Stig Järrel, Lars Ekborg och Sven Holmberg, som sammanträder om hur man skall försvåra framkomligheten för bilisterna i Stockholms innerstad.
Kupletten "Två eldiga spanjorer" med Lars Ekborg och Stig Lonnert instämda i faderskapsmål av flickorna Succia, Tussilull och Tussilo hörde också till revyns höjdpunkter. Även Ekborgs fönsterputsare "Han som stiger mot höjderna" får räknas till klassikerna.


Den som håvade in mest beröm var inte helt oväntat Lars Ekborg. Barbro Hähnel konstaterade att det var Lars Ekborgs kväll från början till slut: "... Och jag vågar gissa att det så kommer att förbli sommaren igenom, ty nu har han definitivt placerat sig bland dessa utvalda som när de får ett tacksamt nummer gör något bländande av det, och som dessemellan förvandlar vatten till vin."
Bo Strömstedt i Expressen efterlyste krydda i Kar de Mumma-revyn: "Det saknas på något sätt en dimension i åtskilligt i denna Kar de Mumma-revy, ett lyft över Östermalmstorg, en svischa luft, en springa i garderoben. Man blir riktigt lycklig när Lars Ekborg i ett nummer plötsligt börjar tala med en liten flugflicka; det blir i detta sammanhang en händelse av nästan poetiska mått."
Gunnar Unger i Svenska Dagbladet: "Stig Järrel, Hjördis Petterson och Lars Ekborg hade alla en stor kväll. Gaby Stenberg erinrade med sin Mälardrottning om vilken sångerska operan förlorat i henne och med sin primadonna om hur omistlig hon blivit för revyn. Dekor och kostym var på det hela taget vackra och Herbert Steens musik som alltid smak- och effektfull. Med en och annan liten strykning blir årets revy väl så bra som förra årets enastående publikframgång."
Lika road var inte Jurgen Schildt i Aftonbladet: "Ett är säkert: vårens Folkanrevy hör inte till dem som Myggan Ericsson kommer att drömma sig tillbaka till om ett decennium eller så. Summerar man sina noteringar från genrepet hittar man nio nummer som märkbart skiljer sig från allmängodset. Revyn räknar tjugosju. Det innebär alltså, rent matematiskt talat, att helheten är sämre än bra."



Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Flott och lagom", Stora Teatern 1991-92