"Grease", Chinateatern 1991-92


"Grease" är den rockiga historien om en skolromans i 1950-talets USA, där den tuffa Danny möter den oskuldsfulla Sandy mitt under brylkrämens förlovade årtionde. 
Musikalen blev en megasuccé på Chinateatern säsongen 1991-92 (305 föreställningar och därefter gästspel på Lisebergshallen i Göteborg).
Lars Bethke och Pernilla Wahlgren spelade de två huvudrollerna som i filmversionen tillhörde Olivia Newton-John och John Travolta.
I den unga ensemblen fanns namn som Petra Nielsen, Dan Malmer, Richard Herrey, Anna Norberg, Kim Sulocki och Peter Jöback.
"Regissören har lyckats att göra hela ensemblen till profilerade typer. Många är utmärkta", ansåg Marcus Boldemann i Dagens Nyheter.
Anders Björkman i Expressen: "Grease är framför allt en seger för Chinateaterns ungdomliga och hårt arbetande ensemble. Det är när alla är på scen i de stora medryckande sång-och-dansnumren som musikalen lyfter och blir en rejäl glädjekick. I all anspråkslöshet."
Lars Anrell i Aftonbladet: "Nä, några svenska John Travolta och Olivia Newton-John har inte China hittat. Trots stjärnor i huvudrollerna är det i stället Petra Nielsen i en av birollerna som står för kvällens allra största bedrift."


Clemens Poellinger i Svenska Dagbladet: "Pernilla Wahlgren är bäst på att sjunga med några riktigt fina nummer. Lars Bethke är den proffsigaste dansaren. Som koreograferad huligan har han en fysisk utstrålning värdig en skoldansens mästare."
Peter Wennö i tidningen iDAG: "Runar Borges uppsättning kanske saknar stinget i talavsnitten - men som showmaskin går det smort som på brylcreme. För den som gillar stora snygga dansnummer handlar det om en smärre kedjeorgasm och Sven Lund-Rolands scenografi är effektfull, fräck och genomtänkt - från minsta neonskylt och idolbild på Burt Lancaster till största McDonalds-vägg och hydrauliska Chevrolet."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985