"Supersvararna" med Lars-Gunnar Björklund


Lars-Gunnar Björklund var en gemytlig programledare som hade förmågan att prata direkt ur hjärtat och hålla snacket igång. Han var rolig, spontan och kvicktänkt. 
Hur många programledare finns det idag som kan fånga upp en bra kommentar och sekundsnabbt formulera en rolig replik till svar? Björklund, Oldsberg, Hegerfors och några till hade den förmågan.
Jämför med dem som står i TV-rutan nu och läser innantill i sina manuskort utan minsta lilla avvikelse eller tillstymmelse till improvisation.
"Supersvararna" var en frågelek i Sveriges Television som Lars-Gunnar ledde på sitt oefterhärmliga sätt. Programmet hade premiär 1987 och pågick under flera säsonger. Upplägget var som ett Trivial Pursuit fast i TV-format. 
En slumpgenerator lottade fram frågor inom sex olika kategorier till de två tävlande. Lars-Gunnar läste frågorna varpå den tävlande hade sju sekunder på sig att svara. Misslyckades vederbörande med frågan gick den vidare till motståndaren.
Det var en enkel och harmlös frågesport som blev en tittarsuccé och samlade en tredjedel av svenska folket framför TV-apparaterna. 
Priserna var resor och upplevelser inom Sverige t.ex. en grundkurs i segling i Blekinge skärgård, studera raukar på Gotland, en kryssning mellan Öregrund till Oskarshamn eller en färd med luftballong över Göteborg. Den som lyckades vinna tre omgångar i följd vann en resa utomlands.
Frågorna hade konstruerats av Dan Glimme och Ann-Gun Rittmalm, den senare var också domare i programmet. 
Några exempel på frågor: "Vad sysslar en pugilist med?", "Vilken färg har safiren?", "Vilket var det populära namnet på flygplanet J 35?"
En lång rad kända personer fick visa prov på sin allmänbildning: Lars Orup, Anna-Greta Leijon, Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, Jeja Sundström, Roland Stoltz, Janne Schaffer, Peter Lundblad, Malena Ivarsson, Ted Åström, Siw Malmkvist, Leif Silbersky, och många, många fler.
När Lars-Gunnar fick välja en drömgäst till programmet blev svaret:
- Finansministern Kjell-Olof Feldt - bara för att få beskatta hans resa om han vinner.

Kommentarer

  1. Björklund minns man ju, men programmet minns jag inte speciellt väl. TV-sporten gubbar var populära så de kom till användning lite varstans i tablån. Tänker också på Hegerfors som gjorde ett bra program tillsammans med Björn Skifs, om jag minns rätt. Oldsberg blev väl så populär att få minns honom från TV-sporten... Hyland var väl också en från sport i radio/tv. Nä, nu drar jag iväg... okej, bara Jerring då också :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka legender du räknar upp. Björklund, Oldsberg och Hegerfors gick väl i skola hos Hyland och kallades för Hylands pojkar. Där ingick även Fredrik Belfrage och Tommy Engstrand.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp