Den kluriga frågeleken "Prat i kvadrat"

"Prat i kvadrat" hette en frågelek i Sveriges Television där ett antal kända personer var spelbrickor i ett levande luffarschack. Dessutom ljög dom som borstbindare. Eller talade sanning!
I varje avsnitt tävlade två helt okända deltagare. De fick en fråga eller ett påstående av programledaren Fredrik Belfrage och valde sedan ut en av de levande schackpjäserna i panelen att besvara frågan. Sedan gällde det för den tävlande att avgöra om svaret var rätt eller fel. Om personen gissade rätt fick han sin ring eller kryss, vid fel fick motståndaren markeringen. 


Programmet byggde på improvisation. Tävlingen i sig var inte så viktig, det var mest en förevändning för att få panelen att snacka och improvisera. Och det var inte alldeles lätt för de tävlande. I panelen fanns luringar som t.ex. Kalle Sändare och Jonas Hallberg. Deras svar var inte alltid särskilt upplysande. Kalle Sändare (utrustad med telefon) kunde plötsligt ringa till en Lennart Shakespeare för att få hjälp med en fråga. Tommy Engstrand försökte lura i en tävlande att Hamlet avled efter att ha tappat dödskallen på foten. Ibland brast panelen ut i sång. Curt-Eric Holmquist satt vid en flygel och agerade enmansorkester. 
Bland de kända deltagarna de första säsongerna fanns förutom redan nämnda bl.a. Gerd Hegnell, Hagge Geigert, Inger Nilsson, Bengt Bedrup, Laila Westersund, Lars-Gunnar Björklund, Jan Guillo, Weiron Holmberg, Lena Dahlman, Ma Oftedal, Ardy Strüver, Stefan Ljungqvist och Åke Strömmer.
"Prat i kvadrat" byggde på en amerikansk förlaga och hette i original "Hollywood squares". Fredrik Belfrage ledde tre säsonger mellan åren 1983-86. 1999 återkom serien med Harald Treutiger och senare Martin Örnroth som programledare. Den kluriga panelen bestod då av bl.a. Jan Bylund, Gry Forssell, Henrik Johnsson, Morgan Alling, Lasse Brandeby och Suzanne Ernrup.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp