Stig Lommers sommarrevy "Så går karusellen", Folkan 1951


Under några somrar på 1950-talet kunde stockholmarna glädjas åt den danska revykungen Stig Lommer som gästspelade på Folkan. Han gjorde sitt första intåg sommaren 1951 med revyn "Så går karusellen". Föreställningen var uppbyggd kring Svend Asmussen och hans orkester plus Ulrik Neumann. Vidare medverkade komikern Dirch Passer och schlagervulkanen June Richmond.
Några svenska krafter - Eva Dahlbeck, Bengt Ekelund och Ullacarin Rydén - kompletterade danskarna. Försvenskningen av den danska revyn hade gjorts av Cello, Gösta Rybrandt, Sven Gustafsson och Sixten Ahrenberg. 
"Det är mycket länge sedan Stockholm fick se en så rolig, artistisk och kultiverad revy som Stig Lommers Så går karusellen på det återuppståndna Folkan. Alla texter var väl inte lyckade och mången muntration riktade sig knappast till den ärbara publiksmaken, men alltsammans serverades med en skicklighet, fart och elegans, som uppenbarligen hade sin botten i en särdeles yrkeskunnig regi", skrev signaturen Koski i Aftonbladet.
Om June Richmond skrev Ebbe Linde i DN: "Hon är formidabel. Inga hämningar här. Och ingen morotspropaganda för slanka linjen. Hon spelar ut sin fetma med våldsam vitalitet och bedövande självironi, håller upp den och gnider oss om näsan med den, tvingar den dansa som björnförare tvingar upp sin björn eller menageriägaren demonstrerar sin flodhäst."
Lill i SvD: "Men det är som sagt ändå Asmussen och hans vidunderliga pojkar som tar hem spelet. De verkar kunna allt som behövs på en revy- eller kabaretscen, spela vilka sorters instrument som helst, sjunga kvartett, sjunga kupletter, dansa och utföra de vidunderligaste clowntrick, allt med ett lekande lynne och en artistisk elegans som totalt förvrider huvudet på publiken."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp