Lena Ericsson - flickan med den kristallklara rösten

Det är sällan man hör talas om den duktiga sångerskan Lena Ericsson nu för tiden. En av förklaringarna är förstås att hon lämnade Sverige för Danmark och blev fru Tanggaard i början av 1990-talet. 
Lena har väl i och för sig aldrig tillhört de mest omskrivna artisterna, men under många år fanns hon med lite överallt i svenskt nöjesliv och räknades till en av våra mest allsidigaste sångerskor. Kanske var hon rentav lite för mångsidig för att göra ett ordentligt genombrott?
Redan som barn föredrog hon att sjunga istället för att tala. Som 14-åring vann hon riksfinalen i talangtävlingen "Vi som vill opp". Sju år gick hon i Adolf Fredriks musikklasser för att sedan vidareutbilda sig på Musikaliska Akademien. Tanken var att bli operasångerska men rektorn för akademien ogillade att Lena var ute och sjöng dansmusik med Leif Kronlunds orkester vid sidan av studierna. Hon tvingades välja, antingen den seriösa klassiska musiken eller populärmusiken. Men Lena ville sjunga all sorts musik och valde istället att hoppa av utbildningen.

Lena Ericsson

Och jobb blev det i massor. Som medlem i Nya Gals and Pals, shower med Östen Warnerbring och Georgie Fame, kyrkokonserter med Arne Domnérus och Rune Gustafsson, HasseåTage-revyn "Svea Hund" på Göta Lejon där hon ingick i sånggruppen EBBA. 
Teaterroller i "Charleys tant" på Vasan, "Sommarnattens leende" på Folkan och den kvinnliga huvudrollen i "Barfotaliv" på Folkoperan. 1987 gjorde hon stor succé som en av kattorna i musikalen "Cats" på Chinateatern, där sjöng hon "Memory" så att publiken blev alldeles hänförd och nästan glömde bort att andas. 
Under 16 somrar spelade hon huvudrollen som Brus-Britta i "Skinnarspelet" i Malung. Under några år fungerade hon även som regissör för det populära bygdespelet. 
Melodifestivaler och skivor, skivor och åter skivor... Det är nog få artister som medverkat på så många plattor som Lena Ericsson. Det fanns en tid när Lena var med på åtminstone nio av de tio skivor som placerat sig på Svensktoppen. Nästan alla artister anlitade henne för bakgrunds - eller körsång. Som soloartist har hennes skivor varit alldeles för få. 
Hon har lånat ut sin röst till tecknade filmer, sjungit med storband och körer landet runt. Med mottot "Alla kan lära sig sjunga rent" har Lena sedan länge varit en uppskattad och flitigt anlitad sångpedagog. 
Ja, alla kan säkert lära sig sjunga, men vad gäller förmågan att verkligen kunna sjunga rent, då är det få, om ens någon som överträffar Lena Ericsson.

Se även:

Kommentarer

  1. Hello friend. Greetings from mexico. Download album please,.
    Lena Ericsson ‎– Hold On I'm Comin.

    Thanks. Greetings.

    Email.
    Jorgechato666@hotmail.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp