Skinnarspelet (Sagan om den underbara pälsen)


Rune Lindströms bygdespel "Skinnarspelet" eller "Sagan om den underbara pälsen" har framförts under midsommarveckan i Malung sedan 1967. Det är ett lättsamt folklustspel baserat på Shakespeares "Så tuktas en argbigga", omplanterad i Dalamiljö.
Här handlar det om den sturska kullan Brus-Britta som aldrig tycks bli gift, hon skrämmer bort friarna med sitt häftiga humör. Hon fattar tycke för den glade vandraren Lustigs-Per som dyker upp på gården i sällskap med den föräldralösa lilla flickan Lisbeth från Lingärde. Men Lustigs-Per tycks inte alls vara intresserad av Brus-Britta. Till slut låter hon bygdens skinnarlag sy upp en brudgumspäls och lovar att gifta sig med den mannen som pälsen passar på. Naturligtvis slutar allt lyckligt, precis som det ska göra i den här sortens lustspel.
"Skinnarspelet" är fyllt av härlig jazzinspirerad folkmusik skriven av Jan Johansson. Under många år var Arne Domnérus kapellmästare och i orkestern fanns några av våra förnämligaste jazzmusiker bl.a. Rune Gustafsson, Bengt Hallberg, Egil Johansen och Georg Riedel. Rollen som Lustigs-Per skrevs direkt för Per Grundén som blev "Skinnarspelet" troget under många år. Busk-Margit Jonsson var den första att kreera Brus-Britta. Först ut som Skinnarmäster var Georg Thunstedt. 


Många namnkunniga skådespelare och artister har medverkat i "Skinnarspelet" genom åren. Harriet Forssell, Rolf Björling, Meta Roos, Anna-Lotta Larsson, Anders Ekborg, Kalle Moraeus med flera.
Jag har sett pjäsen flera gånger och minns helst de åren när Lena Ericsson och Tommy Körberg spelade mot varandra, två underbara röster i skön förening. 
2019 års uppsättning bjuder på Hanna Hedlund, Jakob Stadell och Stefan Nykvist i huvudrollerna. Rollistan befolkas också av många lokala aktörer från Malungstrakten och bygdens spelmanslag och folkdansare.
Två gånger (1970 och 1989) har "Skinnarspelet" visats i TV, men den bästa upplevelsen är så klart på plats framför Brusgården i Orrskogen Folkets Park i Malung. Helst en kväll när knotten och myggen inte är alltför svår att handskas med.

Lena Ericsson, Tommy Körberg och
Christine Strömbäck.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp