Ulla-Bella från Uppsala

"Ulla-Britt. Namnet duger inte på en revyaffisch", fnös Karl Gerhard och döpte om Ulla-Britt Fridh till Ulla-Bella. Det namnet behöll hon sedan under hela karriären. 
Det var som sångerska hon slog igenom 1956. "Johansson, se upp i svängarna..." blev en riktig landsplåga, låten heter egentligen "Roslagsvår". Så blev hon duettpartner med Owe Thörnqvist, vilket resulterade i en guldskiva. Över 150 000 svenskar köpte "Anders och Brita" och "Titta Titta". 
Tillsammans med sin blivande make Jan Gabrielsson blev hon TV-kändis som programvärd för "Söndagsbilagan", en av teves första långkörare. Hon arbetade i revyer och kabaréer med storheter som Pär Rådström, Beppe Wolgers, Hagge Geigert och Lars Forssell. På film medverkade hon i allt ifrån Arne Mattssons "Hon dansade en sommar" till Ragnar Frisks "Åsa-Nisse ordnar allt". 

Ulla-Bella Fridh (1929-93)

Under 12 år var hon engagerad vid stadsteatern hemma i Uppsala. En av hennes största framgångar där var i Tjechovs "Körsbärsträdgården" 1974. Men Ulla-Bella tröttnade på teater, eller rättare sagt på den politiska gruppteatern. Hon ville inte sammanträda sex av sju repetitionstimmar. Istället bröt hon sig loss och började frilansa. Tillsammans med dragspelaren Hans Muthas åkte hon runt på vårdinrättningar och sjöng visor och läste poesi. Några av hennes gamla slagnummer som "Roslagsvår", "Hambo i bara mässingen" och "Bondbröllop" stod åter på repertoaren. Ulla-Bella turnerade i skolor där hon sjöng och berättade på ett lättsamt sätt om skalder som Fröding, Ferlin, Sjöberg och Karlfeldt. Sällan har väl en dubbeltimme i svensk litteraturhistoria varit mer uppskattad bland eleverna. 
När Ulla-Bella turnerade som mest blev det över 200 framträdanden per år. När folk ringde hem till paret Gabrielsson och sökte Ulla-Bella, svarade hennes make: "Kärringen är ute och gastar på tundran!"

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp