Kar de Mummas nyårsrevy -69, Folkan


1969 års Kar de Mumma-revy på Folkan presenterade toppartister som Brita Borg, Stig Järrel, Rolf Bengtson, Siv Ericks (senare ersatt av Inga Gill), Lasse Berghagen och Jarl Borssén. Det var påkostat till tusen med balett, orkester, glittriga scenkostymer och en dekor, signerad Per Lekang, som gick i lacksvart och chockrosa. Hasse Ekman svarade för regin. Kar de Mumma (Erik Zetterström) hade i vanlig ordning försett revyn med sketcher och monologer. Berghagen och Kajenn hade bidragit med sångtexter. 
Aktuella ämnen som gisslades den här gången var bland annat Arlandas charterflyg, taxis växel, den utskällda TV-serien "Mysinge Motell" och så den socialistiska gruppteatern som blivit allt vanligare vid den här tiden. Revyn avslutades med en hyllning till den nyligen bortgångna schlagerkompositören Jules Sylvain.
Expressens teaterkritiker Alf Thoor beklagade att skriftställaren aldrig vågade ta ställning till någonting, att satiren saknade udd: "En Kar de Mumma-revy smakar som en Kar de Mumma-revy skall smaka, men vem är Kar de Mumma? Vad tycker han om och vad tycker han illa om? Vad är det som hindrar honom från att bekänna färg? Hans taktik går ut på någon sorts aggressiv neutralitet; slår man A måste man också fortast möjligt sparka B, nypa C och lipa åt D."


Gunnar Unger i Svenska Dagbladet tyckte att det var en flott och festlig revy: "Så blir man försatt i ypperligt humör från första början. Mycket viktigt för en revy. Tack vare återseendet med Siv Ericks, länge saknad i Stockholm. Vilken underbar begåvning för revykomedi hon har. Det finns ingen svensk skådespelerska som kan grina så roligt som hon."
"Stig Järrel som revygestalt är skicklig. Hans Fibban är i år det kanske roligaste han gjort i den särpräglade figurens långa historia. Även om nu en del av clownerierna i plastiken ibland verkade något överdrivna. Men Stig har fått en medtävlare på den allvarliga komikens område. Jarl Borssén har utvecklats till skicklig monologör, som på sitt allvarliga sätt ofta säger stora sanningar", skrev Karl-Axel Jansson i Göteborgs-Posten.
Allan Fagerström i Aftonbladet var inte lika positiv i sitt omdöme: "Om denna nyårsrevy ska vara representativ för vad som hänt i Sverige under det gångna året, så begriper man de belackare som säger att landet är dötrist."


Se även:

Kommentarer

  1. Det var idel kända och stora namn i den revyn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och ingen av dem förutom Lasse Berghagen lever idag.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp