Korsordens Isa

Om namnet Isa Quensel dyker upp nu för tiden så är det oftast i korsord när det behövs ett namn på tre bokstäver. Egentligen hette hon Anna-Lisa, det förkortades till Isa när hon gjorde teaterkarriär. Hon var en av de riktigt stora inom svenskt teaterliv. Film, teater, opera och operett - Isa Quensel behärskade hela fältet. 
Hon var dotter till Schultz i den göteborgska vinhandlarfirman Schultz, Greisse & Co, importörer av punschmärkena Röda strecket och Gröna strecket. Monopolet gjorde slut på firman. Pengarna räckte inte till den sångutbildning som Isa hoppades på. Sångpedagogen Gertrud Rydbeck-Olsson förbarmade sig över henne, gav henne privatlektioner och skickade henne sedan vidare till sin bror Oscar Rydbeck i Djursholm för vidare hjälp med utbildningen. Rydbeck bekostade Isa Quensels sång- och balettstudier i Paris under tre år. 
1929 debuterade hon som balettflicka i operetten "Rose-Marie" på Vasateatern, därefter följde revyer hos Ernst Rolf och komedisuccén "Gröna Hissen" med Gösta Ekman d.ä. Hon fick filmroller och engagerades så småningom av John Forsell till Operan.

Isa Quensel (1905-81)

Det var som operasångerska och operettprimadonna hon var mest känd under ett par decennier. I fem år var hon engagerad vid Stora Teatern i Göteborg innan hon återvände till Stockholmsoperan där hon jobbade fram till sin pensionering 1954. Bland hennes många roller kan nämnas Alice i "Falstaff", Nedda i "Pajazzo" och titelrollen i "Carmen". När sångrösten inte längre räckte till för opera övergick hon till att regissera och undervisa. I 10 år lärde hon ut scenisk framställning för blivande operasångare vid Musikhögskolan. Som lärare var hon respekterad, även för sin uppriktighet, tuff och kärnfull men också uppmuntrande och energisk. Hon regisserade också flera operetter bl.a. "Glada Änkan", "Csardasfurstinnan" och "Greven av Luxemburg". 
På 1960- och 70-talen blev Isa folkkär genom TV då hon medverkade i flera dramaserier och underhållningsprogram. Hon var verkligen aktiv in i det sista. Hösten 1981 skulle hon framträda i det populära TV-programmet "Kvitt eller dubbelt". En halvtimme före direktsändning drabbades hon av en allvarlig hjärnblödning. Hon avled senare på neurokirurgen i Lund.
Isa Quensel var en sällsynt mångsidig begåvning, klockren röst, frejdigt temperament, ett pikant franskt utseende, intelligens, hjärta och humor.

Se även:

Kommentarer

  1. På senare år hade vi glädje av henne på Malmö Stadstester dels regisserade hon Greven av Luxemburg och medverkade i Lars Forsells Söndsgspromenaden.
    Minns du en teater som låg inne på Nordstan i Göteborg?
    Där var det tänkt att Nils Poppe skulle spela i den tragikomiska Sista sommaren, Nisse blev sjuk och det blev till slut Jarl Borssén som ersatte Nisse.
    Jag förslog senare att Malmö Stadstester skulle sätta upp den med Nisse och Isa, det blev inte så.
    Claes Sylwander blev det som till slut på Helsingborgs Stadstester gav Nisse chansen att få göra rollen Norman mot Rut Hoffsten.
    En av de finaste prestationer Nisse gjort på scen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isa Quensel och Nils Poppe hade säkert blivit ett strålande scenpar.
      Teatern i Nordstan hette väl Nya Teatern. Jag tror att Hans Bergström var teaterchef. Teatern gick i konkurs efter bara några år.

      Radera
  2. Hans Bergström flitig regissör på Fredriksdal och Nya Teatern va de.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp