"Lära för livet", en dramaserie som väckte debatt!

Klass 9B är en vanlig högstadieklass med stökiga och hormonstinna tonåringar. Vissa av dem är intresserade och satsar på skolan. Många fler är passiva, oengagerade, utslagna redan. 
Deras lärare har dålig kontakt sinsemellan, var och en går i sin egen värld. Vissa klarar av sina elever, andra låter sig krossas. Men inför varandra håller man masken.


Carin Mannheimers dramaserie "Lära för livet" från 1977 var en skildring av den svenska skolan som den såg ut då. Inför arbetet med serien hade Mannheimer tillbringat en hel hösttermin i skolsalar, lärarrum, obs-kliniker, på skoldiskotek, hos skolpsykologer och på ungdomsgårdar. 
Serien väckte debatt. Vissa politiker reagerade över hur skolan svartmålades. Föräldrar och lärarförbund ansåg att det var en verklighetstrogen bild som målades upp. 
"Jag har rättighet som författare att överdriva känslomässigt i en dramatisk episod. Det gör jag. Men det är min ärliga bild av skolan och den har jag inte överdrivit", sade Carin Mannheimer i en intervju.
"Lära för livet" blev Carin Mannheimers stora genombrott och för den tilldelades hon Stora Journalistpriset.


Bland de många karaktärerna i serien kan nämnas Katarina, spelad av Kristina Adolphson, en lärare med naturlig auktoritet som vinner elevernas förtroende. Hon tar ungdomarnas parti när de råkar illa ut vilket inte är så populärt bland övriga lärare. 
Katarinas godhjärtade mamma Inez är pensionerad småskolefröken. En stark kvinnotyp, fördomsfri och ung i själen, fint gestaltad av Isa Quensel.
Barbro Oborg spelade Marianne, en lärare som inte klarar kontakten med eleverna. Hennes ämne, religionskunskap, anses dessutom som ointressant. Hon blir helt enkelt mobbad av eleverna. För henne är varje skoldag ett helvete.
Jan, spelad av Per Waldvik, är den unga lärarvikarien som tror att han ska kunna förändra skolan inifrån. Men han blir skrämd när han ser hur passiva eleverna är och hur dålig samarbetsvilja det är mellan lärarna. 


Inge, skolans studierektor vill ha ordning och reda. Han ser skolan som en institution som ska fungera. Han har föga förståelse för elever och lärare som inte klarar av det som förväntas av dem. Inge spelades med stor pondus av Sten Ljunggren.
Ett stort antal unga amatörskådespelare gestaltade de olika eleverna. Här fanns till exempel Terri Sandberg som Camilla, en trött allvarsam och ensam tjej som saknade stöd både i skolan och hemma.
Stefan, klassens tuffaste kille som ständigt hamnar i bråk, spelades av Claes Parknäs, som idag är etablerad konstnär.
Per Hjalmarsson spelade Peter, en av klassens bråkmakare som har det svårt i skolan. Varken lärare eller skolpsykolog får någon kontakt med honom.
"Lära för livet" spelades in på Nya Lundenskolan i Göteborg under elevernas sommarlov 1976. Serien blev en succé med 3,5 miljoner tittare per avsnitt. Den finns att återse på SVT Plays Öppet Arkiv, det är fortfarande en ovanligt frisk och levande dramaserie.


Se även:

Kommentarer

  1. En bra serie minns jag. Undrar om det anses vara bättre i skolan i dag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror tyvärr inte att skolmiljön har blivit så mycket bättre.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp