"P. Svanslös", Oscarsteatern 1984


Gösta Knutssons älskade böcker om Uppsalakatten Pelle Svanslös förvandlades till musikal på Oscars i Stockholm våren 1984. Det var poeten och författaren Bodil Malmsten som svarade för manus och regi. Björn Isfält komponerade musiken. På scenen fanns förstås alla de välkända profilerna från Åsgränd, Gropgränd, Övre Slottsgatan: Måns, Bill & Bull, Gullan från Arkadien, och alla de andra katterna från både närförorter och rena vischan: Rickomberga och Skogstibble med mera. 
Ensemblen bestod av ett gäng unga och rätt okända dansare och sångare  som fick sina roller genom auditions. 21-åriga dansaren Jan Åström (ej att förväxla med den kraftfulla sångaren med samma namn) fick huvudrollen som Pelle Svanslös. Linda Krüger, 25, gestaltade Maja Gräddnos. Föreställningen repeterades in under fem hektiska veckor. 
"Det har tidigare klagats över att vi i Sverige inte längre har sång och danskunniga yngre skådespelare av den typ som inte minst en TV-serie som Fame gjort känd. Med ensemblen på Oscars kommer det talet på skam. Genomgående är det bra insatser, även om dansen står i en högre klass än sånginsatserna", tyckte Expressens recensent Björn Linnell.


"Björn Isfälts musik är effektiv om än inte personlig, och det samma kan sägas om Charles Moores koreografi. Mycket av TV-serien Fames ande svävar över uppsättningen. Men ändå, i sin helhet är det en fri och lite överraskande gestaltning av Gösta Knutssons böcker, med en egen ton och stor spelglädje", skrev Ulf Sörenson i Göteborgs-Posten.
Den som utmärkte sig mest i ensemblen var Petra Nielsen i rollen som den fräcka Gullan från Arkadien. Flera recensenter höjde hennes insats till skyarna: "Monica Nielsens 18-åriga dotter gör en makalös debut i Pelle Svanslös. Hennes Gullan från Arkadien är fräck och sexig, hon sjunger bäst av alla och hennes breakdans (det där nya där man rullar runt på golvet) är föreställningens mest minnesvärda prestation", fastslog Arne Norlin i Aftonbladet. 
Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet: "Kring Linda Krügers Maja Gräddnos, dunig, vit och tåspetsdansande, lever musikalen ut sin och alla sagors prinsessdröm - ljuvligare kan det inte bli. Med en humor som aldrig fryser till is låter Bodil Malmsten de olika karaktärerna löpa linan ut."


Se även:

Kommentarer

  1. Ooooh jag kommer så väl ihåg den föreställningen. Vi fick biljetter av vår granfru som varit verksam som skådespelare innan hon gifte sig. Minns så väl hur bra jag tyckte att den var. Vilka minnen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du sett föreställningen och har positiva minnen från den.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp