"Pippi Långstrump" på Folkan 1980-82


Siw Malmkvist tyckte att hon var för gammal för att spela Pippi Långstrump. Det tyckte regissören också! Men det var Astrid Lindgrens krav att Siw skulle spela Pippi om det överhuvudtaget skulle bli någon musikal av hennes älskade barnboksfigur. 
Idag är det exakt 40 år sedan musikalversionen av "Pippi Långstrump" hade bejublad premiär på Folkan i Stockholm. Astrid hade rätt, Siw Malmkvist blev en alldeles strålande Pippi. Med en imponerande fysik studsade hon omkring på scenen, lyfte ungar, slog enhandsvolter, klängde i stuprännor, hoppade från hustak, dansade och sjöng. 
Den övriga ensemblen gick inte av för hackor den heller. Här fanns Sune Mangs och Ulf Brunnberg som de två tjuvarna Blom och Dunder-Karlsson. Meg Westergren spelade Prussiluskan. Hans Wahlgren och Gunilla Åkesson var klantiga poliser. Koreografen Lasse Kühler hade drillat en stor sång- och dansensemble bestående av ett 20-tal barn och ungdomar. Bengt Stenberg och Pernilla Wahlgren spelade Tommy och Annika. 
"Det finns en stor portion charm i hela denna föreställning. Spelscener varvas med stora sång och dansnummer, proffsigt, påkostat. Och vänligt", tyckte Susanne Marko i Dagens Nyheter.
Aftonbladets kritiker Ingegärd Martinell konstaterade att de många applådavbrotten förlängde föreställningen med minst en kvart: "Och visst är den här musikalversionen av Pippi Långstrump värd att applådera, i all synnerhet för Siw Malmkvists skull. Hon är en underbar Pippi vad mimik, plastik och röst beträffar... Men ännu underbarare är det att hon i all sin spralliga fräckhet också låter Pippis ensamhet skymta fram."

Programmet var utformat som en målarbok.

"Ingen skugga på de många fina företräderskorna men det här är det närmaste någon skådespelare av kött och blod kommit Pippi Lotta Viktualia Rullgardina Krysmyntha Efraimsdotter Långstrump. Hon är underbar, Siw Malmkvist. Hon är alldeles rätt", skrev Margareta Sjögren i Svenska Dagbladet. 
Lars Linder hade en del invändningar mot musikalen som sådan men imponerades av Siw: "Det kan inte hjälpas - boken är några gånger bättre än musikalen. Siw Malmkvist ger ändå föreställningen ett hjärta. Hon har faktiskt ett sting som kommer bra nära originalets. Ett bättre betyg är faktiskt svårt att ge."
Musikalen spelades på Folkan i drygt två år och avslutades med en sommarturné i folkparkerna. Föreställningen gavs ut på grammofonskiva och visades så småningom i TV.

Läs också:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp