"Anita Lindblom Show", Hamburger Börs 1976

"Hon har en dramatik och timbre som ligger Zarah Leander nära. Hennes ögonkast får alla de manliga beundrarna i den nedre medelåldern att glömma håravfall och begynnande kulmage. Plötsligt är de ena sjutusan till karlar, och hon, Anita Lindblom, givetvis One Hell of a Woman som det heter i visan hon sjunger". Citatet är hämtat ur Jan Nordlanders recension i Svenska Dagbladet gällande Anita Lindbloms show på Hamburger Börs i Stockholm 1976. 
Det här var Anita Lindbloms scencomeback i Sverige efter sex besvärliga år utomlands. Det var en snygg och påkostad show regisserad av Anitas dåvarande fästman Gunnar Hellström. Uppbackad av Sven-Olof Walldoffs 25-mannaband samt en kör bjöd Anita på ett varierat program som startade på franska med "La vie en rose" och slutade på svenska med Barbro Hörbergs text "Jag älskar honom så". Däremellan fanns bland annat en svängig version av "Operator", ett schlagerpotpurri med de gamla Svensktoppshitsen, "En häftig tango i Paris" och så den fina "Gigi" om den italienska byidolen som prövar lyckan i USA. Kajenn hade skrivit ett kort mellansnack på vers som band samman sångnumren. 


Det hjärtliga mottagandet från publiken var enormt. Även kritikerna som så ofta varit avigt inställda till Anita var överväldigade. "Det är en tät intensiv show för en, om inte lite äldre, så i alla fall vuxen publik. Sympatin från den vuxna premiärpubliken strömmade upp på scenen så det drog i lokalen. När hon gjorde ett potpurri på sina gamla låtar och kom fram till Sånt är livet, då skrek publiken rätt ut. Ni skulle ha hört dem! Jag har aldrig varit med om maken till reaktion på krogen", skrev Anders Björkman i Expressen. 
"Anita misslyckas inte, hon gör tvärtom succé. Hon har sin publik i ett kraftigt grepp och får dem nästan att snyfta med henne när hon anspelar på sina svåra år", fastslog Maud Pihlblad i GT. 
Ninni Forsberg i DN: "Just när publiken sitter och tänker: Men Anita, för helsike, en taskspark mot det svenska tjuvsamhället måste du väl komma med, så kommer den. Hon sjunger Sonny Boy med armarna lyfta mot stora projicerade bilder av Gunnar Sträng."
"Seger för Anita Lindblom" var rubriken i Göteborgs-Posten: "Det kan inte vara lätt att efter sex år göra scencomeback i sitt hemland. Inte konstigt att Anita Lindblom verkade lite spänd första kvällen på Hamburger Börs i Stockholm. Men hon vågade komma igen - hon vann. Publiken var entusiastisk och blomfången stora." Christer Faleij i Aftonbladet var inte mindre entusiastisk: "Vilken comeback för Anita Lindblom! På Hamburger Börs i Stockholm bjuder hon från och med lördag kväll på hela sig själv. Och hon är magnifik."

Läs också:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp