"West Side Story", Chinateatern 1989

Det var en ung och mycket begåvad ensemble som stormade in på Chinateaterns scen när Leonard Bernsteins musikal "West Side Story" hade premiär i februari 1989. Teaterdirektören Hasse Wallman hade storsatsat. Massor av dansare, stor orkester och en häftig dekor stor som ett trevåningshus. 
"West Side Story" handlar om ungdomar i New York som konfronteras med rasmotsättningar och våld. Några dör på vägen mot finalen. Här finns musikaliska toppnummer som "Tonight", "Maria" och "I like to be in America". 
Uppsättningen på China blev en gigantisk succé med närmare 400 föreställningar och en publiksiffra på cirka 340 000. Recensenterna var i stort sett eniga om att det här var en riktigt bra föreställning. Huvudrollerna som Maria och Tony spelades av Maria Rydberg och Joakim Jennefors. Sharon Dyall fick något av ett genombrott i rollen som Anita. Vidare medverkade bland andra Petra Nielsen, Myrra Malmberg, Lars Bethke, Elisabeth Edgren och Per Bristow. Runar Borge svarade för både regi och koreografi. 


"Bäst Side Story" var Expressens rubrik där man delade ut högsta betyget - fem getingar: "Operafantomer, schackmästare och knepiga katter i all ära. Men nog ter de sig bleka, uppstyltade och konstgjorda jämförda med Tony, Maria och deras kompisar på Manhattans västra sida."
"En virvelvind av vitalitet sveper med West Side Story genom China i Stockholm. Särskilt i första akten viner det i den av yrkesinspektionen utdömda teatern och ensemblen ger prov på den imponerande nivån bland dagens unga dansare. Vilja, professionalism i dans, men även säkerhet i sång och spel utmärker dem", skrev Ulf Sörenson i Göteborgs-Posten. 
Lasse Anrell i Aftonbladet gav fyra plus av fem möjliga: "Föreställningens stjärna, utan någon som helst tvekan, är Sharon Dyall. Hon har inte huvudrollen men varje gång hon är på scenen tar hon över den med en självklarhet som det var länge sen jag såg." 
"Joakim Jennefors överraskade med en känslighet som grep direkt och sjöng med en utmärkt röstbehärskning och vacker frasering. Maria Rydberg var en värdig motspelerska för denne Romeo", skrev Dagens Nyheter. 
Sven Malm i Svenska Dagbladet: "De puertoricanska flickorna gör Amerikanumret till stor show med Sharon Dyall som Anita och Petra Nielsen som Rosalia. Sharon Dyall verkar faktiskt född till att spela Anita, om man får säga så. Suverän scensäkerhet och härlig röst. Och Petra Nielsen har en högst personlig stämma."

Kommentarer

  1. Elisabeth Edgren tror jag kallades för Bettan och var dansare på Hagges revyer med korigrafi av Sonia Gube.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Elisabeth gjorde väl karriär i Stockholm efter Hagge-epoken?

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp